Kontroverzný zákon vyvolal protesty, ospravedlňuje znásilnenie

TA3
6.12.2016 20:38

Dvanásť žien vo svadobných šatách vyrobených zo zakrvavených obväzov sa zišlo pred vládnymi budovami v libanonskej metropole. Žiadali zrušenie zákona, ktorý mužom dáva možnosť uniknúť trestu za znásilnenie v prípade, že sa s obeťou ožení. O téme bude v stredu rokovať libanonský parlament, informovala agentúra AP.

Kontroverzný zákon vyvolal protesty, ospravedlňuje znásilnenie
ČTK ilustračné

Núti ich prežívať utrpenie stále dokola

Paragraf 522 trestného zákonníka platí v Libanone od 40. rokov. Minulý týždeň jeho zrušenie navrhol poslanec Elie Kajrúz, ale snemovňa otázku odložila na stredu. Podľa serveru Equality Now, ktorý píše o potláčanie práv žien vo svete, kontroverzný norma zastavuje trestné stíhanie alebo výkon trestu v prípade sexuálneho násilia, ak sa násilník so svojou obeťou ožení. Vzťahuje sa tiež na únosy.

Niektorí stúpenci tejto právnej úpravy si myslia, že svadba zachráni česť dotknutej ženy a jej rodiny. Server Gulf News podotýka, že takéto riešenie je stále v Libanone uznávané, obzvlášť v konzervatívnych rodinách.

Podľa mimovládnej organizácie Abaád, ktorá demonštráciu usporiadala, ale zákon len znásilnené ženy núti, aby utrpenie prežívali stále dokola. "Biele šaty nezakryjú rany po znásilnení," hlásali slogany v rukách dievčat oblečených do svadobných závojov a krvavých obväzov pripomínajúcich svadobné šaty.

 

Uznávajú prastaré normy

Prieskum organizácie Abaád ukázal, že zrušenie paragrafu 522 podporuje 60 percent občanov Libanonu. Cez 80 percent z nich si navyše myslí, že chráni sexuálnych násilníkov pred trestným stíhaním. Údajne 73 percent ľudí si myslí, že právna úprava zvyšuje tlak na ženy, aby uzatvárali sobáš s útočníkom, ktorý ich napadol.

Podľa serveru Gulf News sa libanonská spoločnosť navonok pohráva s liberálnymi myšlienkami, ale v súkromí uznáva prastaré normy. Poslanec Ellie Maruna napríklad v septembri vyhlásil, že "niekedy je potrebné si klásť otázku, či si ženy aktívne nehovoria o znásilnenie", hoci sa svoje tvrdenie snažil po búrke nevôle na sociálnych sieťach zmierniť.

Nedávna štúdia organizácie Abaád na tému domáceho násilia uvádza, že osem percent libanonských žien je vystavených fyzickým útokom, 13 percent finančnému obmedzovaniu a až 17 percent sexuálnemu násiliu.

Témy: Libanon
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok