Víťaz Tour de France je po 20. etape istý. Trofej získa štvrtýkrát

TA3 SITA
22.7.2017 18:14

Britský cyklista tímu Sky Christopher Froome je už takmer istým víťazom Tour de France. Froome došiel do cieľa 20. etapy, individuálnej časovky v Marseille, na treťom mieste a získal rozhodujúci náskok pred hlavnými rivalmi Kolumbijčanom Rigobertom Uránom (Cannondale Drapac) a Francúzom Romainom Bardetom (AG2R La Mondiale).

Víťaz Tour de France je po 20. etape istý. Trofej získa štvrtýkrát
SITA/AP

Formálna posledná etapa

Urán skončil v jazde proti chronometru ôsmy a Bardet ďaleko v poli porazených na 52. priečke s odstupom 2:03 min za víťazom. Celkovo Froome vedie s náskokom 53 sekúnd pred Uránom a 2:20 min pred Bardetom, ktorý ubránil aspoň pódium o 1 sekundu pred dobiedzajúcim Španielom Mikelom Landom (Sky).

Ak v nedeľu Froome dôjde do parížskeho cieľa, stane sa po štvrtý raz šampiónom slávnej Tour de France. Predtým sa mu to podarilo v rokoch 2013, 2015 a 2016. Nedeľňajších 103 km z Montgeronu do Paríža bude mať už len formálny charakter so záverečným tradičným súbojom šprintérov o svoj podiel slávy na Elyzejských poliach.

Po diskvalifikácii Petra Sagana a odstúpení doráňaného Poliaka Rafala Majku ťažko skúšaný tím Bora-Hansgrohe sa dočkal satisfakcie v podobe triumfu Macieja Bodnara. Skvelý poľský časovkár zvládol 22,5 km za 28:15 min. Iba o jednu sekundu za ním zaostal jeho krajan Michal Kwiatkowski z tímu Sky. Tretí bol Froome s mankom 6 sekúnd. Na úradujúceho a celkovo štvornásobného svetového šampióna Nemca Tonyho Martina (Kaťuša-Alpecin) zostalo štvrté miesto rovnako ako v úvodnej časovke v Düsseldorfe.

Rozhodujúca záverečná časovka

Devätnásť súťažných dní a vyše 3400 km v sedle bicykla neurčilo šampióna Tour de France 2017. O čom nerozhodli kopce piatich najväčších horských masívov Francúzska, musela rozlúsknuť záverečná časovka. Sobotňajšia jazda proti chronometru na 22,5 km v Marseille, najmä jej prvá polovica, bola takmer iba po rovine, druhá časť bola technickejšia s jedným kratším stúpaním.

Špecifikom časovky bol štart aj cieľ na rovnakom mieste - Orange Vélodrome, resp. Stade Vélodrome, futbalovom štadióne, kde sa očakávala návšteva 67 000 divákov. Predtým naposledy sa etapa TdF končila na tomto mieste presne pred 50 rokmi, z triumfu v nej sa tešil Raymond Riotte.

Trať viedla historickým centrom Marseille, cyklistov zavedla aj do Vieux-Port (Starý prístav) či k bazilike Notre-Dame-de-la-Garde, odkiaľ sa im naskytol pekný výhľad na druhé najväčšie mesto Francúzska. Práve 1,2 km dlhý výjazd ku katedrále Notre-Dame-de-la-Garde s priemerným sklonom 9,5% bol jediným náročnejším miestom časovky s celkovo jednoduchším profilom. Práve tam po absolvovaní 15,6 km prišiel na rad druhý medzičas, kde už bolo jasné, že Froomovi neujde žltý dres ani po tejto etape a nedeľa v jeho podaní bude už len oslavou štvrtého triumfu na TdF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok