Prezident Trump sa nevzdal tweetov, pozrite si najkontroverznejšie

TA3 ČTK
18.7.2017 12:41

Americký prezident Donald Trump za šesť mesiacov v prezidentskom kresle napísal na sociálnej sieti Twitter desiatky kontroverzných príspevkov. Napriek kritike, ktorú vyvolala jeho aktivita na internete, dal opakovanie najavo, že sa tweetovania nemieni vzdať, pretože Twitter považuje za priamy komunikačný kanál medzi ním a Američanmi.

Prezident Trump sa nevzdal tweetov, pozrite si najkontroverznejšie
Twitter.com/realDonaldTrump

Kritik mainstreamových médií

Trump opakovane kritizuje mainstreamové médiá, ktoré sa počas prezidentských volieb väčšinou priklonili na stranu jeho rivalky Hillary Clintonovej. Tvrdí, že proti nemu vedú nenávistnú kampaň. O Twitteri preto prezident hovorí, že je to prostriedok, ktorým môže bojovať proti vymysleným správam médií.

"Kedykoľvek v médiách, ktoré šíria falošné správy, uvidíte slová "tvrdia zdroje" a tie médiá neuvedú žiadne mená, tak je veľmi pravdepodobné, že tieto zdroje neexistujú a že si ich vymysleli autori falošných správ," napísal Trump 28. mája v reakcii na odhalenie denníka The Washinton Post, ktorý s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov informoval, že prezidentov zať a poradca Jared Kushner začiatkom decembra požiadal ruského veľvyslanca v USA Sergeja Kisľaka o zriadenie tajného komunikačného kanála s Kremľom.

"Pardon, ľudia, ale keby som sa spoliehal na falošné správy CNN, NBC, CBS, The Washington Post alebo The New York Times, nemal by som žiadnu šancu dostať sa do Bieleho domu," napísal 6. júna.

4. mája zase napísal: "Médiá šíriace falošné správy sa oficálne utrhli z reťaze. Spravia alebo povedia čokoľvek, aby získali pozornosť."

Odpočúval ho Obama?

Ďalším terčom jeho tweetov sa stal jeho predchodca Barack Obama. Trump síce kritické útoky voči exprezidentovi zmiernil, často však naráža na Obamovu zdravotnú reformu nazývanú Obamacare. "Republikánski senátori tvrdo pracujú, aby schválili náhradu neúspešnej Obamacare. Budem čakať za stolom s perom v ruke!" napísal Trump 14. júla k snahe republikánov dohodnúť sa na kompromise, ktorý by zrušil a nahradil Obamovu reformu.

"Dôvod, prečo prezident Obama neurobil nič v ruskej kauze, aj keď bol informovaný od CIA o zásahu bol ten, že čakal, že Clintonová vyhrá," kritizoval Trump 26. júna svojho predchodcu. Nepáčilo sa mu, že nič nepodnikol ani po tom, ako ho tajné služby počas prezidentských volieb informovali o ruských pokusoch ovplyvniť výsledok hlasovania.

"Mimochodom, pokiaľ Rusko tak tvrdo pracovalo na voľbách v roku 2016, všetko sa dialo za Obamovej administratívy. Prečo ich nezastavili?" spýtal sa na sociálnej sieti 22. júna.

"Hrozné! Práve som zistil, že Obama odpočúval moje telefóny v Trump Tower krátko pred mojím víťazstvom," obvinil Trump 4. marca Obamu z toho, že ho počas prezidentskej kampane odpočúval v jeho newyorskom sídle. FBI ani ministerstvo spravodlivosti ale žiadne dôkazy o odpočúvaní Trumpa nemajú.

Hon na čarodejnice

Úloha Ruska v amerických voľbách sa postupne zmenila na škandál, ktorý zasahuje nielen Trumpovu kampaň, ale aj jeho rodinu. O zvláštnych väzbách na Rusko médiá špekulujú nielen v prípade Trumpovho zaťa, ale ukazujú tiež na prezidentovho syna Donalda mladšieho, ktorý sa počas volieb stretol s ruskou právničkou, ktorá mu údajne ponúkala citlivé informácie o Clintonovej.

"Väčšina politikov by kvôli informáciám o protivníkovi išla na stretnutie, ktorého sa Don mladší zúčastnil. To je politika!" napísal 17. júla.

"Môj syn Donald minulú noc odviedol dobrú prácu. Bol otvorený, transparentný a ukázal nevinu. Toto je najväčší hon na čarodejnice v politickej histórii. Smutné!" objavilo sa na jeho účte 12. júla v reakcii na fakt, že Trumpov syn zverejnil e-maily, v ktorých sa dohadoval na stretnutí s právničkou.

"Dvakrát som dôrazne naliehal na prezidenta Putina v kauze ruských zásahov do našich volieb. Rozhodne to poprel," vyjadril sa Trump 9. júla k vôbec prvému osobnému stretnutiu s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutočnilo na summite G20 v Hamburgu.

Záhadné nahrávky

Trump sa vyjadril aj vtedy, keď nečakane odvolal z funkcie šéfa FBI Jamesa Comeyho, z ktorého výpovede pred Kongresom vyplynulo, že prezident od neho žiadal lojalitu.

"Za prepustenie riaditeľa FBI ma vyšetruje človek, ktorý mi povedal, aby som riaditeľa FBI vyhodil! Hon na čarodejnice," uviedol 16. júna v reakcii na kritiku ministra spravodlivosti Roda Rosensteina. Ten Trumpovi odporučil Comeyho prepustiť a následne vymenoval Roberta Muellera za zvláštneho vyšetrovateľa v ruskej kauze.

"James Comey by mal predtým, ako začne púšťať informácie do novín, skôr dúfať, že neexistujú žiadne nahrávky našich rozhovorov!" naznačil 12. mája Trump možnú existenciu záznamov rokovaní medzi ním a Comeym. Neskôr Trump uviedol, že o existencii nahrávok nič nevie.

Kontroverzný dekrét

Poslednou témou, ku ktorej sa Trump často vyjadroval, je jeho protiimigračný dekrét, ktorým sa pokúsil obmedziť príchod občanov zo siedmich a neskôr šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA. Tento dekrét americké súdy zablokovali, najvyšší súd ho však v júni čiastočne uvoľnil.

"Každý sa háda ohľadom toho, či je to zákaz, alebo nie. Nazývajte si to ako chcete, podstatou je udržať zlých ľudí (so zlými zámermi) mimo našej krajiny!" napísal 1. februára.

3. júna napísal: "Potrebujeme byť prezieraví, bdelí a tvrdí. Potrebujeme, aby nám súdy vrátili naše práva. Potrebujeme zákaz cestovania ako ďalšiu úroveň bezpečnosti."

"Veľmi oceňujem jednomyseľné rozhodnutie najvyššieho súdu. Musíme zaistiť Amerike bezpečie!" reagoval 26. júna na čiastočné odblokovanie dekrétu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok