Čo je covfefe? Sociálne siete riešia Trumpov záhadný tweet

TA3 TASR
31.5.2017 13:18

Donald Trump opäť zamestnal užívateľov sociálnych sietí. Používatelia internetu sa snažia rozlúštiť jeho nezrozumiteľný tweet. Média v súvislosti s americkým zase informujú, že po návrate zo zahraničnej cesty nie je šťastný.

Čo je covfefe? Sociálne siete riešia Trumpov záhadný tweet
SITA/AP

Príspevok zdieľali desaťtisíce ľudí

Americký prezident na svojom twitterovom konte napísal: "Despite the constant negative press covfefe". Vzhľadom na silnú averziu, ktorú Trump pociťuje a prejavuje voči novinárom, chcel zrejme napísať "press coverage", píše agentúra DPA. Voľný preklad chybne napísaného príspevku by potom znel: "Aj napriek neustálemu negatívnemu mediálnemu covfefe".

Aj keď by sa tento preklep dal vysvetliť Trumpovou únavou či priveľkými rukami - ako o nich žartoval počas predvolebnej kampane - používateľov internetu prekvapuje, že tweet napriek svojej nezrozumiteľnosti na sieťach koloval ešte štyri hodiny po zverejnení. Trumpov post mal viac ako 100.000 retweetov a bol najviac komentovaným príspevkom na sociálnych sieťach, ktorých užívatelia si kládli otázku, čo sa s Trumpom stalo, keď do sveta pustil takýto text.

"Museli ste byť totálne na mol alebo obeťou záchvatu demencie, keď ste napísali covfefe. Nech je, ako chce, urobte dobrú službu svojej krajine a odstúpte," napísala jedna z užívateliek internetu.

Slovo sa dostalo aj do slovníka

Iný bloger z Twitteru napísal, že to zrejme Trumpova dcéra Ivanka vysvetľovala otcovi, že kód na otvorenie jadrového kufríka je covfefe. Podľa priloženej fotografie odkazu kód možno použiť len v prípade ohrozenia alebo keď "ti Vladimir povie".

Ani nie dve hodiny po zverejnení Trumpovho tweetu sa slovo covfefe dostalo aj do slovníka Urban Dictionary, ktorý je považovaný za akúsi bibliu amerického argotu. Slovo "covfefe" je vhodné použiť, keď "chcete napísať 'coverage', ale máte príliš malé ruky na to, aby ste obsiahli všetky klávesy s písmenami na klávesnici".

Príchod ho nevzpružil

Televízia CNN si zase všímala správanie prezidenta po návrate zo zahraničnej cesty. Podľa nej by sa mal cítiť šťastný, keďže je o ňom známe, že nerád spí mimo domova. Svoju cestu tiež zhodnotil veľmi pozitívne, takže by mal byť spokojný. Médiá však upozorňujú, že opak je pravdou.

"Pred odchodom nebol zo zahraničnej cesty nadšený. Sťažoval sa kamarátom, že bude veľmi dlhá. Netešil sa na to. Okrem toho keď odišiel, bol podľa človeka, ktorý je s ním v kontakte 'v dosť pochmúrnej nálade'. Príchod domov ho však, zdá sa, nevzpružil," uviedla spravodajská televízia CNN.

Namiesto spokojnosti po zahraničnej ceste, ktorú on sám označil za "skutočne historický týždeň, počas ktorého mal fantastické rozhovory so svetovými lídrami", Trumpa zmohli negatívne pocity. Domáce médiá ho totiž po príchode ostro skritizovali a čakal ho naňho rastúci sa škandál okolo jeho prepojenia na Rusko.

Vraj uvažuje o zmenách v tíme

Dusno je podľa médií aj v Bielom dome, kde Trump nie je spokojný s niektorými zo svojich najbližších spolupracovníkov. Musí tiež vymenovať nového šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie a Američania čakajú na jeho reformu zdravotného poistenia a daňového systému.

"Do Bieleho domu sa teda vrátil taký, aký odišiel – osamelý, nahnevaný a nespokojný s takmer každým. Donald Trump zisťuje, že prezidentovanie nie je preňho ani ľahké, ani prirodzené," uviedla CNN. Podľa nej človek, ktorý je v kontakte s prezidentom, povedal, že Trump je teraz uzavretý do seba.

"Pre Donalda Trumpa je to nebezpečné miesto. Emocionálne sa vyčerpáva. Pribral na váhe. Nemá nikoho, komu by dôveroval," povedal zdroj CNN. Trump je podľa CNN čoraz frustrovanejší z neschopnosti svojho tímu pohnúť sa ďalej za prípad zasahovania Ruska do volieb a otvorene vraj uvažuje o zmenách v tíme svojich najbližších poradcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok