Telo laureáta Nobelovej ceny Lioua Siao-poa spopolnili

TA3 SITA
15.7.2017 10:27

Telo zosnulého čínskeho disidenta a laureáta Nobelovej ceny za mier Lioua Siao-poa spopolnili, informujú miestne úrady. Kremačný obrad, na ktorom sa zúčastnila len rodina a priatelia, sa uskutočnil v meste Šen-jang v severovýchodnej Číne, kde sa Liou liečil s rakovinou pečene.

Telo laureáta Nobelovej ceny Lioua Siao-poa spopolnili
SITA/AP

Manželku a ďalších členov rodiny politického väzňa počas obradu prísne strážili čínske orgány. Do veľkej miery im bol tiež zamedzený kontakt s vonkajším svetom. Liou Siao-po zomrel vo štvrtok vo veku 61 rokov na zlyhanie orgánov. Zrejme najznámejší čínsky politický väzeň, známy obhajobou ľudských práv a demokracie, skončil vo väzení po tom, ako ho v roku 2009 obvinili z podnecovania k rozvracaniu štátnej moci. Súd mu vymeral trest odňatia slobody vo výške 11 rokov. Rok na to získal Nobelovu cenu za mier.

Úmrtiu Liou Siao-poa prechádzala roztržka medzi čínskymi úradmi a disidentovou rodinou, ktorá Peking prosila, aby tomuto známemu vysokoškolskému profesorovi a literárnemu kritikovi umožnili podstúpiť liečbu v zahraničí. Čína tvrdila, že jeho stav už prevoz do zahraničia neumožňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok