Koľko tu žije vlkov a medveďov? Údaje ministerstiev sa priepastne líšia

TA3 SITA
14.7.2017 14:39

Odhady počtu veľkých šeliem, ktoré zverejňuje ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, sa dlhodobo diametrálne líšia.

Koľko tu žije vlkov a medveďov? Údaje ministerstiev sa priepastne líšia
SITA/AP

O dvetisíc vlkov viac či menej

Podľa novej Zelenej správy agrorezortu k marcu 2016 žilo na Slovensku 2 235 medveďov a 2 540 vlkov. Tieto údaje pochádzajú zo zdrojov Národného lesníckeho centra a pre agrorezort znamenajú dôvod na reguláciu týchto šeliem. "Reguláciu početnosti si vyžaduje aj medveď a vlk, nielen z dôvodu zvyšujúcich sa škôd spôsobovaných týmito šelmami najmä v živočíšnej výrobe, ale aj pre ich vysoký počet na malom území a strate plachosti," uvádza MPRV v správe.

MŽP s uvádzaným počtom vlkov a medveďov nesúhlasí, pričom Odbor komunikácie odkázal na posledné plány starostlivosti o tieto šelmy z dielne envirorezortu. V týchto dokumentoch odhaduje MŽP počet medveďov na 1 255 a počet vlkov na 300 až 600. V plánoch starostlivosti upozorňuje na absenciu jednotného a komplexného monitoringu a mapovania vlkov a medveďov ako podkladu pre ich aktívnu ochranu a manažment.

„Doposiaľ nedostatočný výskum a monitoring poskytli voľný priestor pre subjektívne názory, absentoval jednotný systém ochrany a manažmentu, kompetencie boli rozdelené medzi rezortmi s odlišnými cieľmi a postupmi,“ uvádza MŽP.

Tlak na zvýšené usmrcovanie

V prípade medveďa hnedého vychádza envirorezort z viacerých zdrojov. Podľa oficiálnej správy pre Európsku komisiu (Správa o stave biotopov a druhov európskeho významu za obdobie 2007 – 2012 v Slovenskej republike) je na Slovensku 700 až 900 jedincov. Štátna ochrana prírody prostredníctvom Technickej univerzity vo Zvolene vypracovala komplexnú štúdiu odhadu početnosti populácie medveďa hnedého metódou rozboru DNA zo vzoriek trusu.

Podľa tohto genetického výskumu je na Slovensku 1 020 až 1 490 jedincov. „Tento výskum je možné považovať za najpresnejší odhad veľkosti populácie,“ konštatuje envirorezort. Podľa poľovníckej štatistiky počet medveďov rastie, pričom ich odhady hovoria o vyše 2 000 jedincoch. „Tieto údaje o početnosti považujeme za nadhodnotené,“ uvádza MŽP a dodáva, že v spoločnosti panuje názor o premnožení medveďa, čím sa zvyšuje neustály tlak na užívateľov poľovných revírov na jeho zvýšené usmrcovanie.

Viacnásobné započítanie vlkov

Pokiaľ ide o početnosť populácie vlka dravého, v súčasnosti podľa MŽP nie sú k dispozícii presné informácie, preto bolo potrebné aktualizovať expertný odhad veľkosti jeho populácie. „Na základe logického úsudku a vzájomným dohovorom zainteresovaných strán (MŽP, MPRV, mimovládne organizácie) bol odvodený interval minimálneho a maximálneho aktuálneho počtu,“ uvádza sa v pláne starostlivosti o vlka. Minimálna veľkosť populácie sa pritom odhadla na 300 a maximálna na 600 jedincov vlka.

Odhad vychádzal z údajov o veľkosti domovských okrskov, rozlohe areálu a populačnej hustote vlka. Aj podľa oficiálnej správy pre Európsku komisiu je na Slovensku 300 až 600 vlkov. Poľovnícke a lesnícke štatistiky uvádzajú počty nad 2 200 vlkov. Tieto údaje sú však podľa envirorezortu zaťažené chybou, a to z dôvodu viacnásobného započítavania tých istých jedincov vo viacerých, zvyčajne vzájomne susediacich poľovných revíroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok