Čína čelí kritike, stav nositeľa Nobelovej ceny sa prudko zhoršil

TA3 TASR
10.7.2017 20:33

Stav čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa trpiaceho pokročilou formou rakoviny pečene sa prudko zhoršil a je kritický. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie I. kliniky fakultnej nemocnice v meste v meste Šen-jang.

Zlyhávajú mu obličky

Vo vyhlásení nemocnice sa uvádza, že Liou Siao-po má veľký opuch žalúdka, nízky krvný tlak a zlyhávajú mu obličky. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou tiež preukázalo prítomnosť rastúcich malígnych lézií. Zdravotnícke zariadenie v meste Šen-jang, kde Liou Siao-poa v súčasnosti liečia, vo štvrtok oznámilo, že jeho stav sa zhoršil. Obavy o kvalitu zdravotnej starostlivosti v Liouovom prípade prejavilo viacero západných politikov a medzinárodných ľudskoprávnych aktivistov.

Čínske vládne úrady ubezpečili, že Liou dostáva najlepšiu možnú starostlivosť a starajú sa oňho najrenomovanejší čínski odborníci na liečbu rakoviny. Čína však napokon povolila, aby Liou Siao-poa vyšetrili odborníci z Nemecka a USA. Tí v nedeľu v spoločnom vyhlásení potvrdili, že Liou Siao-po je schopný prevozu do zahraničia, ale v jeho prípade je nutné konať čo najrýchlejšie. Známy disident totiž predtým vyslovil želanie podstúpiť liečbu v Nemecku alebo USA.

Zapojil sa do prípravy textu

Liou Siao-poa (61) odsúdili v roku 2009 na 11 rokov odňatia slobody za podnecovanie protištátnej činnosti, čoho sa dopustil, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08, vyzývajúcej na rozsiahle politické reformy v Číne.

V decembri 2010 mu udelili Nobelovu cenu za mier za jeho boj za ľudské práva v Číne. Po udelení ceny Čínazmrazila s Nórskom diplomatické vzťahy a obnovila ich až vlani v decembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok