Islamisti skákali do rieky. Irak oslavuje, Mósul je oslobodený

TA3 ČTK TASR
9.7.2017 14:49

Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil mesto Mósul za úplne oslobodené od militantov z tzv. Islamského štátu.

Jasajúci vojaci roztrhali čiernu

"Hlavný veliteľ ozbrojených síl Hajdar Abádí prišiel do oslobodeného mesta Mósul a zablahoželal hrdinským bojovníkom a irackému ľudu k dosiahnutiu veľkého víťazstva," uviedol úrad premiéra vo vyhlásení, ktoré citoval britský denník Telegraph.

Abádí prišiel osobne do Mósulu, aby zablahoželal vojakom k oslobodeniu mesta. Jasajúci vojaci roztrhali čiernu vlajku IS, ktorá tri roky viala nad Mósulom, a na jej miesto vyvesili irackú vlajku. Iracké sily, podporované náletmi koalície pod vedením USA, ako aj kurdskými péšmargami a šiitskými milíciami, spustili ofenzívu v Mósule 17. októbra 2016. Militantní islamisti mesto obsadili v júni 2014. Stalo sa jedným z centier "kalifátu", ktorý vyhlásili na časti územia Iraku a susednej Sýrie.

Komplikované boje na západe

Od roku 2014 bolo podľa humanitárnych organizácií vyhnaných z Mósulu okolo 900.000 ľudí, čo je asi polovica počtu z predvojnového obdobia. Iracká vláda už v januári oznámila úplné "oslobodenie" východnej časti Mósulu, ale boje na západe mesta boli komplikovanejšie kvôli tamojším úzkym uličkám.

Deväťmesačná ofenzíva stála životy tisícov civilistov a irackých vojakov. V malej oblasti blízko Starého mesta však stále kladú odpor malé skupiny džihádistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok