Obnovu základnej infraštruktúry Mósulu vyčíslili na miliardu dolárov

TA3 ČTK
6.7.2017 00:27

Obnova základnej infraštruktúry severoirackého Mósulu, ktorá bola zničená pri jeho dobývaní irackými a americkými silami, vyjde na viac ako miliardu dolárov. Oznámila to koordinátorka humanitárnej pomoci OSN v Iraku Lisa Grandeová, ktorá uviedla, že odhady sú dvakrát vyššie ako doteraz.

Obnovu základnej infraštruktúry Mósulu vyčíslili na miliardu dolárov
SITA/AP

Rozsah škôd je totiž oveľa väčší, než sa očakávalo, a oveľa horšia situácia je v západnej polovici mesta ako v tej východnej, ktorá bola po ťažkých bojoch oslobodená od teroristickej organizácie Islamský štát už pred šiestimi mesiacmi.

V západnej časti Mósulu sú najhoršie škody za celý konflikt, teda obdobie, kedy Islamský štát obsadil rozsiahle územia v Iraku a v Sýrii a kedy bol postupne zatláčaný naspäť. Úplne zničených bolo takmer šesť zo 44 mestských štvrtí, a to vrátane historického jadra a letiska.

Zatiaľ čo vo východnom Mósule by mohla byť sieť vodovodov, kanalizácie, elektrických káblov, rovnako ako škôl a nemocníc opravená do dvoch mesiacov, v západnej časti mesta to bude trvať dlhšie ako rok, uviedla Grandeová. Dlhodobá obnova mesta, teda aj obyčajných domov a ďalších stavieb, aspoň do pôvodnej úrovne potom bude stáť ďalšie miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok