Rusko do volieb USA nezasahovalo, presviedčal Putin Trumpa

TA3 TASR
8.7.2017 20:18

Ruský prezident Vladimir Putin počas piatkovej schôdzky ubezpečil amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že Moskva nijako nezasahovala do vlaňajších prezidentských volieb v USA. Putin vyjadril presvedčenie, že Trump bol s jeho uisteniami spokojný.

Rusko do volieb USA nezasahovalo, presviedčal Putin Trumpa
SITA/AP

Možno ho presvedčil

"(Trump) mal k tejto téme veľa otázok. A ja som na ne podľa svojich možností odpovedal. Zdá sa mi, že vzal (moje vysvetlenia) do úvahy a že s nimi súhlasil," povedal dnes Putin po skončení summitu G20 v nemeckom Hamburgu. "Zdá sa mi, že ho moje odpovede uspokojili," povedal Putin. Zdôraznil však, že by sa novinári mali na túto otázku opýtať skôr samotného Donalda Trumpa.

Trump sa podľa Putina podrobne vypytoval na údajné zasahovanie Ruska do volieb v USA. "Pokladal tvrdé otázky a ja som na ne odpovedal," uviedol ruský prezident. O tom, že Moskva alebo ňou riadení hackeri zasiahli do amerických prezidentských volieb, ktoré vlani prekvapivo vyhral republikán Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou, sú americké tajné služby presvedčené.

Obaja prezidenti sa však podľa Putina zhodli na tom, že v takýchto zásadných otázkach nesmie panovať žiadna neistota. Dohodli sa preto na zriadení pracovnej skupiny pre otázky kybernetickej bezpečnosti, ktorá by mala v budúcnosti zamedziť opakovaniu podobných kontroverzií.

Naživo si "sadli"

Putin zároveň vyjadril dôveru v zlepšovaní vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. Vyhlásil, že s Trumpom nadviazal osobný vzťah. Upozornil, že americký prezident v skutočnosti pôsobí veľmi odlišne v porovnaní s tým, aký dojem vyvoláva v televízii. Obaja politici sa pri rozhovoroch v Hamburgu prvýkrát stretli tvárou v tvár.

Šéf Kremľa tiež na základe svojho osobného stretnutia s Trumpom vyjadril presvedčenie, že "existuje šanca" na aspoň čiastočné obnovenie úrovne spolupráce, ktorá by bola potrebná pre fungovanie americko-ruských vzťahov.

Prebrali aj Nord Stream 2

Putin tiež povedal, že nová dohoda o prímerí na juhu Sýrie je výsledkom pragmatickejšieho prístupu Spojených štátov k sýrskemu konfliktu. Ruský prezident tiež privítal, že Spojené štáty v piatok vymenovali bývalého veľvyslanca NATO Kurta Volkera za zvláštneho amerického predstaviteľa pre Ukrajinu.

Putin ďalej uviedol, že projekt Nord Stream 2, ktorý rozšíri existujúci plynovod privádzajúci zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, je v záujme Európy. Vyhlásil, že víta vývoz skvapalneného zemného plynu z USA do Európy, ktorý podľa neho vytvára zdravú konkurenciu. Upozornil však, že ruský plyn má konkurenčnú výhodu vďaka nižším ťažobným a dopravným nákladom.

Projekt Nord Stream 2 vzbudzuje v Európskej únii kontroverzie. Pobaltské štáty a krajiny východnej Európy tvrdia, že Nord Stream 2 urobí z EÚ v dodávkach energie rukojemníka Ruska, zatiaľ čo severná Európa a zvlášť Nemecko, ktoré by z plynovodu profitovalo najviac, vidí v projekte iba ekonomický prínos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok