Trump prvýkrát rokoval s Putinom. Pozrite sa, o čom diskutovali

TA3 TASR
7.7.2017 20:20

Skončila sa vôbec prvá schôdzka prezidentov Ruska a Spojených štátov Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Trvala približne dve hodiny a 20 minút. Prezidenti rokovali v nemeckom Hamburgu, kde sa koná summit skupiny G20.

Zrejme najdlhšia schôdzka

Hlavnou témou ich rozhovoru bola situácia na Ukrajine, v Sýrii, boj proti terorizmu a počítačovej kriminalite a kybernetická bezpečnosť. Putin hovoril o obsahu rozhovoru s Trumpom na následnej schôdzke s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorému sa zároveň ospravedlnil za to, že musel na neho čakať zhruba hodinu.

"Mal som veľmi dlhý rozhovor s prezidentom Spojených štátov. Nahromadilo sa veľa otázok - Ukrajina i Sýria a ďalšie otázky, niektoré bilaterálne otázky. Opäť sme diskutovali o boji proti terorizmu, o kybernetickej bezpečnosti," citovala Putina agentúra TASS.

Podľa korešpondenta americkej televízie NBC News bola táto bilaterálna schôdzka zrejme najdlhšou v histórii summitu G20. Schôdzka Putina a Trumpa za účasti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona sa začala za zatvorenými dverami o 16.09 h SELČ v Kongresovom centre v salóniku číslo 14.

trump-germany-g20-russia-84550-bc25327ad04f48df9842531ee15c7ca5_0a000002-cfca-54e7.jpg

Dohodli sa na prímerí v Sýrii

Americký prezident so svojím ruským náprotivkom dosiahol aj dohodu o prímerí na juhozápade Sýrie. Prímerie, na ktorom má participovať aj Jordánsko, má začať platiť už v nedeľu. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, citovala ho agentúra DPA.

Tillerson zároveň informoval, že Trump schôdzku s Putinom otvoril témou ruského zasahovania do amerických vlaňajších prezidentských volieb. Minister podľa agentúry AP dodal, že Putin v priebehu viac ako dvojhodinovej bilaterálnej schôdzky akúkoľvek účasť na zasahovaní poprel.

Americký prezident sa podľa Tillersona v súvislosti s touto otázkou "správne zameriava" na to, "ako sa môžeme posunúť vpred" a odraziť od niečoho, čo by momentálne mohlo byť neriešiteľným rozporom.

Stretli sa už skôr

Obaja prezidenti si pred rokovaniami podali ruky, vyjadrili radosť zo zoznámenia a nádejali sa, že schôdzka prinesie pozitívne výsledky. "Vážený pán prezident, hovorili sme s vami niekoľkokrát telefonicky o veľmi dôležitých záležitostiach bilaterálnej a medzinárodnej agendy. Samozrejme, telefonické rozhovory nikdy nepostačujú, ak chceme nájsť riešenia na naliehavé otázky bilaterálnej agendy a na najcitlivejšie a najakútnejšie otázky medzinárodnej agendy," povedal Putin pred schôdzkou.

"Tešíme sa na veľa pozitívnych vecí, ktoré sa udejú v Rusku, v Spojených štátoch," uviedol Trump. Po prvý raz sa prezidenti osobne stretli už niekoľko hodín pred rokovaniami, a to v úvode summitu G20. Potriasli si rukami a potvrdili, že sa čoskoro uvidia na osobitnej schôdzke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok