Polícia zasahovala proti demonštrantom, ktorí lídrov vítali v pekle

TA3 ČTK TASR
6.7.2017 21:11

Demonštrácia s názvom Vitajte v pekle v Hamburgu, ktorá bola namierená proti summitu krajín popredných svetových ekonomík G20 sa večer veľmi rýchlo zvrhla. Vzduchom lietali fľaše a ďalšie predmety. Polícia nasadila vodné delá a slzotvorný plyn a na miesto boli povolaní zdravotníci.

Demonštranti sa pri hamburskom prístave začali schádzať po 16:00 SELČ a na pochod mestom sa v pokoji vydalo zhruba 12.000 ľudí o tri hodiny neskôr. Už po niekoľkých minútach ich ale zastavila polícia, ktorá svoj krok na twitteri zdôvodnila tým, že asi tisícka osôb mala zakrytú tvár, čo nie je dovolené.

Niekoľko desiatok minút bol sprievod zablokovaný, potom prepukli zrážky. Policajti sa snažili oddeliť časť demonštrantov, ktorá si dala názov Čierny blok, a ostatným chceli umožniť pokračovať v pochode. Na twitteri polícia uviedla, že demonštranti napadli jej príslušníkov. Na hamburského policajného hovorcu Tima Zilla sa podľa policajnej správy protestujúci vrhli v okamihu, keď poskytoval novinárom rozhovor.

Demonštranti, s ktorými televízia N24 robila rozhovor, taký výklad odmietajú a tvrdia, že všetko vyprovokovala polícia. Usporiadateľ nakoniec demonštráciu ukončil. Protest bol vopred považovaný za zaťažkávaciu skúšku polície, pretože sa ho podľa nemeckých úradov malo zúčastniť až 8000 ľavicových radikálov, ktorí už vopred vyhlasovali, že sa výtržnostiam nebránia.

Výtržníci podpálili kontajnery s komunálnym odpadom, ako aj najmenej jedno motorové vozidlo. Taktiež rozbili výkladné skrine obchodného domu v hamburskej štvrti Altona a jednej z pobočiek sporiteľne.

V meste je vraj medzičasom postavených viacero barikád. Polícia, ktorá ráta v priebehu noci s ďalšími izolovanými akciami časti odporcov summitu, informovala, že nielen v Altone, ale aj ďalších hamburských štvrtiach vrátane St. Pauli došlo už po ukončení pochodu k poškodzovaniu majetku a útokom na bezpečnostné zložky.

Vrchný správny súd v Hamburgu dnes zamietol viacero sťažností organizácie Attac známej odporom voči globalizácii, ktorej plánované demonštrácie v prvý deň summitu zostávajú tak zakázané. Nemecká pobočka organizácie Attac avizovala tri piatkové akcie v dejisku summitu, so sťažnosťou sa môže ešte obrátiť na Spolkový ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok