Piata etapa s dojazdom do kopca bude prvým väčším testom favoritov

TA3 SITA
5.7.2017 11:00

Piata etapa na 104. ročníku pretekov Tour de France bude prvou horskou skúškou pre favoritov na celkové poradie. Jazdcov čaká na pelotón síce kratšia trasa, ale preverí ho ťažké cieľové stúpanie prvej kategórie La Planche des Belles Filles (Planina krásny dievčat) s dĺžkou 5,9 km a priemerným sklonom 8,5 %.

Piata etapa s dojazdom do kopca bude prvým väčším testom favoritov
SITA/AP

Horský test od roku 2012

Stúpanie v pohorí Vogézy sa začne pasážou s 13-percentným sklonom a v poslednom kilometri končí až 20-percentným prevýšením. Etapa odštartuje z Vittelu a bude merať 160,5 km.

Horský test La Planche des Belles Filles sa dostal do programu TdF po tretí raz, premiérovo ho organizátori doň zaradili až v roku 2012. Vtedy Christopher Froome rozhodujúco potiahol spolujazdca z tímu Sky Bradleyho Wigginsa, ktorý vyzliekol zo žltého dresu Fabiana Cancellaru a do konca Tour sa líder pretekov už nezmenil.

Pre trojnásobného víťaza TdF Frooma to bolo vtedy prvé z doterajších siedmich etapových úspechov na "Starej dáme". O dva roky neskôr tu vybojoval sólové víťazstvo Vincenzo Nibali, od tohto momentu "maillot jaune" v predmetnom ročníku takisto nemalo iného majiteľa.

tdf_0a000002-aa7d-c54b.jpg

Chuťovka na záver

V piatej etape sa už neobjaví slovenský dvojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorého vedenie Tour diskvalifikovalo zo súťaže po incidente zo záveru utorkovej 4. etapy. Líder tímu Bora-Hansgrohe sa v záverečnom šprinte dostal do kontaktu s Markom Cavendishom a britský jazdec sa spolu s ďalšími cyklistami ocitol na zemi. Rozhodcovská jury pri vylúčení Petra Sagana z Tour de France 2017 uplatnila pravidlo o 12.104 o nečistom či neregulárnom šprinte.

Rýchlostná prémia 5. etapy je situovaná na méte 102,5 km vo Faucogney, hneď potom začnú cyklisti zdolávať prvé z dvoch stúpaní dňa - Côte d'Esmoulires (III. kategória, dĺžka 2,3 km, priemerný sklon 8 %). Na záver ich potom čaká už spomenutá "chuťovka" I. kategórie na La Planche des Belles Filles. Stredajšia etapa odštartuje o 13.20 h, finišovať by sa malo okolo 17.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok