Danko v TA3: Nebudem tých z politikov, ktorí by hanili Rusko

TA3 TASR SITA
2.7.2017 12:45

Slovensko a Južná Kórea majú vzťahy, ktoré môžu byť symbolom pre spájanie Európy a Ázie. V diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Danko v TA3: Nebudem tých z politikov, ktorí by hanili Rusko
TASR/Lucia Schmidtová

Pracovná návšteva Južnej Kórey

Danko reagoval na svoju pracovnú návštevu Južnej Kórey, kde sa pred niekoľkými dňami zúčastnil stretnutia predsedov parlamentov euroázijských krajín. Na stretnutí sa podľa predsedu parlamentu hovorilo o spájaní Európy a Ázie i Hodvábnej ceste.

Danko sa zároveň stretol s kľúčovými investormi, s ktorými diskutoval o problémoch, ktoré majú na Slovensku, a súčasne sa s nimi rozprával aj o postavení slovenských robotníkov v ich fabrikách. "Sú tu veľké záujmy o investície do atómovej energie, do elektroniky. Spoločnosti, ktoré sú na Slovensku, sú presvedčené o vysokej kvalite pracovnej sily a vysokej serióznosti štátu," uviedol Danko.

Ázijské štáty majú podľa jeho slov záujem o veľké investície na Slovensku. Ako podotkol, pre našu krajinu je vytvorená dobrá pozícia na príchod nových investícií. Investori však majú napríklad výhrady k dostavbe diaľnic. "Južná Kórea je pre nás strategický partner, cítia u nás stabilitu. Na druhej strane si aj my musíme splniť veľa domácich úloh," podotkol predseda parlamentu. Možnosť spolupráce existuje podľa neho aj v oblasti vedy a školstva i v cestovnom ruchu. Záujem je aj o termálne pramene.

Slovensko a Rusko

Na podujatí v Južnej Kórei sa Danko stretol aj s predsedom Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslavom Volodinom, ktorého meno je na európskych aj amerických sankčných zoznamoch. „Samozrejme, je tu určitá pozícia výhrady Európskej únie. Ale Slovensko má určité špecifikum. A prepáčte, sme povinní spolupracovať s Ruskom, sme povinní mať s nimi vynikajúce vzťahy aj preto, že sme na nich svojimi surovinami odkázaní, sme na nich odkázaní vo veľa súvislostiach. Mňa zaujíma aj otázka v súvislosti s ministerstvom obrany, a to s doužívaním MiG-ov,“ vyhlásil Danko s tým, že on nebude pred Rusmi strkať hlavu do piesku.

"Som rád, že Slovensko je rešpektované Ruskom. Nebudem z tých politikov, ktorí by Rusko hanili, naopak, má pre nás obrovské možnosti spolupráce," vysvetlil Danko. Rusov považuje vo veľa oblastiach za priateľov, ktorí dokážu pomôcť. "Túto pozíciu Ruska vnímajú aj ázijské štáty," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok