Vzťah Turecka a Nemecka je napätý, Berlín prijal opatrenie proti Erdoganovi

TA3 TASR
30.6.2017 22:10

Nemecká spolková vláda zakázala zahraničným politikom vystupovať na území Nemecka v rámci kampane pred voľbami alebo referendami v ich krajinách. Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne informovalo o tomto opatrení všetky miestne diplomatické misie.

Novozavedený zákaz sa vzťahuje na obdobie troch mesiacov pred voľbami alebo referendom v danej krajine, členské štáty EÚ však majú výnimku. Opatrenie má zabrániť prenášaniu zahraničných vnútropolitických konfliktov do Nemecka. V tzv. verbálnej nóte rozoslanej zastupiteľstvám v Berlíne sa spomínajú "zahraniční činitelia", podľa rezortu diplomacie však predvolebné vystúpenia nebudú umožnené ani opozičným politikom, ktorí nezastávajú verejnú funkciu.

Podľa nóty bolo rozhodnutie o nových pravidlách prijaté "vo svetle zahraničnopolitických vzťahov". Ide o vyvodenie dôsledkov zo sporu ohľadne vystúpení tureckých politikov v Nemecku pred aprílovým referendom o tureckej ústave. Tie boli zakázané sčasti z bezpečnostných dôvodov, čo turecká vláda následne označila za "nacistické metódy".

Nemecká vláda ešte vo štvrtok oznámila, že zamietne aj aktuálnu žiadosť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý chcel využiť budúcotýždňovú prítomnosť na summite G20 v Hamburgu, aby sa prihovoril Turkom žijúcim v Nemecku. Erdogan sa totiž momentálne snaží o vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti v Turecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok