Erdoganovu drsnú ochranku si na summite G20 neželajú

TA3 ČTK
26.6.2017 06:52

Nemecké úrady si neželajú, aby tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na júlový summit G20 do Nemecka sprevádzali niektorí príslušníci jeho ochranky. Ide o ochrankárov, ktorí sa zúčastnili tvrdého zákroku proti Erdoganovým odporcom pri jeho májovej návšteve v USA.

Erdoganovu drsnú ochranku si na summite G20 neželajú
SITA/AP

Podľa nemeckého denníka Welt am Sonntag nemecká vláda o svojom postoji hovorila na uzavretom zasadnutí poslancov parlamentu. Nemecké tajné služby sa obávajú, že počas stretnutia najvyšších predstaviteľov popredných svetových ekonomík v Hamburgu 7. a 8. júla môže Erdoganova prítomnosť vyvolať demonštrácie.

Nemožno pritom vylúčiť zrážky prezidentových stúpencov a odporcov z radov pravicových a ľavicových organizácií, príslušníkov tureckej menšiny či reprezentantov kurdských kruhov.

V máji sa podobná demonštrácia odohrala pred washingtonskou rezidenciou tureckého veľvyslanca v USA, kam prišli proti Erdoganovi protestovať tureckí Kurdi. Podľa americkej polície strážcovia Erdogana a ďalší členovia jeho sprievodu zasiahli tak brutálne, že bolo zranených 11 osôb.

Na dvanásť členov Erdoganovej ochranky americké úrady vydali zatykače. Ankara tvrdí, že takýto krok nemá právny základ a že za incident pri rezidencii môže zlyhanie amerických bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok