Maďarič vidí stabilitu len vo vláde so Smerom, podľa Lajčáka Úniu zaujíma iná vec

TA3 SITA TASR
9.3.2016 13:23

Ministri starej vlády Roberta Fica sa stretli na rokovaní kabinetu. Vyjadrili sa ku zložitej situácii, ktorá nastala po voľbách.

Maďarič vidí stabilitu len vo vláde so Smerom, podľa Lajčáka Úniu zaujíma iná vec
SITA

Stabilná vláda len so Smerom?

Ak má Slovensko nejakú šancu na vládu, ktorá by mohla byť stabilná, tak je to práve vláda so Smerom. Myslí si to podpredseda vládnej strany Marek Maďarič. "Všetci by si mali spomenúť aj na obdobie spred šiestich rokov a Slovensko by nemalo opakovať chybu, aby víťaz volieb bol obídený. O to skôr, že tentoraz na tej druhej strane nehrozí nič, čo by sa mohlo podobať nejakej stabilnej, súdržnej vláde," uviedol médiám pred rokovaním kabinetu. 

Smer sa podľa Maďariča bude usilovať, aby sa mohol stať "kotvou stabilnej vlády". Na margo prípadnej širokej pravicovej koalície uviedol, že je to niečo, čo by obsahovalo aj "bizarné politické prvky". "Mali by sme postupovať podľa nejakej politickej logiky a aj ostatné strany by mali rozmýšľať, čo je pre Slovensko najlepšie," vyhlásil.

Za nenáležitú označil Maďarič otázku, či uvažujú aj o inom kandidátovi na premiéra. "Máme svojho predsedu, ktorý doviedol stranu k volebnému víťazstvu a je pripravený rokovať. Iná vec je, či bude Smeru patriť pozícia predsedu vlády alebo nebude patriť," vysvetlil.

Zaujíma ich, ako zvládneme predsedníctvo

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák očakáva od novej vlády, že bude proeurópska, uviedol po zasadnutí vlády. „Slovensko potrebuje Európsku úniu a chcem, aby si vláda bola vedomá toho, aké je dôležité naše predsedníctvo,“ povedal Lajčák. Nechcel sa vyjadriť k Richardovi Sulíkovi ako možnému premiérovi, ktorý má euroskeptické názory.      

„Bol by som rád, aby si všetci lídri uvedomovali, že to, koho máme vo vláde, Európu až tak veľmi nezaujíma, ale to, či Slovensko profesionálne zvládne predsedníctvo, to je to, čo všetkých zaujíma,“ zdôraznil. Výsledkami volieb sa podľa šéfa rezortu diplomacie Slovensko zaradilo do hlavného európskeho prúdu – teda medzi krajiny s neprehľadnou politickou situáciou a krajiny s extrémistami v parlamente. „Žiaľ, nevybočujeme z toho prúdu. Boli sme mimo, aj politickou stabilitou, aj tým že sme nemali takéto strany, dneska ich máme,“ dodal.

Kažimíra privítali v klube

Tieto slová potvrdil aj minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír. Opísal, že v pondelok ho na rokovaní v Bruseli kolegovia uvítali v „klube krajín s komplikovaným spôsobom vládnutia“. „Nie sme žiadnou výnimkou, komplikovaná situácia je napríklad v Španielsku či Írsku,“ pripomenul.      

Kažimír zdôraznil, že pred novou vládou stoja vážne úlohy súvisiace s predsedníctvom, o ktorých by sa malo rozprávať „hneď ako stúpne hmla“. Výsledok politických rokovaní nechcel odhadovať. „Je to téma pre veľkých chlapcov a ja k nim nepatrím,“ povedal. „Pevne verím, že si nikto teraz nedelí fleky ani stoličky, k týmto témam je ešte ďaleko. Ide o to, aby si konkrétni ľudia mohli sadnúť za jeden stôl a mali dosť figúrok na šachovnici,“ zhodnotil aktuálnu politickú situáciu Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok