Prezident sa napokon stretol aj s Ficom, poveril ho zostavením vlády

TA3 TASR SITA
9.3.2016 11:41

Robert Fico dostal od prezidenta Andreja Kisku poverenie na zostavenie novej vlády po parlamentných voľbách, má na to čas do budúceho piatka. Šéf Smeru si "urobí v hlave určité poradie politických strán", osloví ich a bude hľadať programové prieniky.

Alternatív nie je veľa

Fico priznal, že nie je veľa alternatív na zostavenie vlády, chce sa však pokúsiť aspoň o vytvorenie základu stabilnej vlády, ktorá zabezpečí dôstojné reprezentovanie Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ či počas možných ďalších európskych kríz. Fico má čas zostaviť vládu do budúcotýždňového piatku, priznal však, že ak by sa mu to nedarilo, tak „nikto nemá záujem naťahovať čas“.

Podľa predošlých informácií chcel šéf Smeru rokovať s SNS, Mostom-Híd a stranou Sieť. Šéfovia posledných dvoch strán však pozvanie na rokovania neprijali.

Ani predčasné voľby, ani úradnícka vláda

„Pre Slovensko nie je riešením akýkoľvek experiment,“ povedal pred médiami Fico s tým, že zmysel nemá ani úradnícka vláda, ani predčasné voľby. „To by len viedlo k prehlbovaniu chaosu a prehlbovania tých prvkov v slovenskom politickom systéme, ktoré tam nepatria, a ktoré tento systém deštruujú až do takého rozsahu, do akého sme sa dostali aj teraz,“ dodal predseda Smeru.

Fico sa vrátil aj k výsledkom volieb, uviedol, že ich rešpektuje. Dodal však, že do systému vnikli prvky, ktoré tam nepatria – strany bez programu, bez ľudí, bez členskej základne, či strany, ktoré vznikli v princípe ako firmy. „Rešpektujem výsledky parlamentných volieb, ale chcem povedať, že ich výsledkom je významný útok na štandardné politické strany,“ dodal Fico. Ako príklady štandardných strán, ktoré odišli z politického sveta, Fico menoval strany SDKÚ-DS a KDH.

 

 

Víťazom parlamentných volieb v sobotu 5. marca sa stal Smer-SD so ziskom 28,28% odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10% odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02%), SNS (8,64%), ĽS Naše Slovensko (8,04%), Sme rodina (6,62%), Most-Híd (6,50%) a Sieť (5,60%).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok