Má osem rokov a pozná ju celý svet. Bana je hviezdou internetu

TA3 ČTK
26.6.2017 21:09

Osemročná Sýrčanka Bana, ktorej tweety z obliehaného Aleppa sledoval celý svet, sa ocitla medzi slávnymi menami ľudí s najväčším vplyvom na internete. Hodnotenie zostavil časopis Time a okrem Bany vybral tiež britskú spisovateľku J.K. Rowlingovú, speváčku Rihannu, americkú celebritu Kim Kardashian a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Príspevky zverejňuje od septembra

Bana Abidová na twitter písala od vlaňajšieho septembra a zverejňovala tam informácie o sebe a svojich blízkych, fotografie i videá. Účet, ktorý jej pomáhala spravovať jej matka Fátima, sledovalo cez 365.000 užívateľov sociálnej siete.

"Nemôžem ísť kvôli bombám von, prosím, prestaňte nás bombardovať," stálo vo vôbec prvom tweetu, ktorý Bana napísala 24. septembra. "Aleppo je veľmi dobré mesto, ale my potrebujeme mier. Chcem žiť ako žijú deti, ale žijem v strese," stálo v inom.

Napísala list Trumpovi

Celá jej rodina bola vlani z Aleppa evakuovaná do Turecka, kde ju prijal prezident Recep Tayyip Erdogan. Tento rok v januári potom dievča napísalo list Trumpovi a požiadala ho, aby pomohol zlepšiť situáciu detí v Sýrii. O Aleppo, ktorého východná časť bol v rukách opozície, sa vlani bojovalo niekoľko mesiacov.

Armáda dobyla východnú časť mesta v decembri a vtedy bolo tiež dohodnuté prímerie a evakuácia civilistov aj bojovníkov. Posledný evakuačný konvoj z mesta odišiel koncom decembra, kedy sa celé mesto dostalo pod kontrolu vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok