Kiska vrátil protiteroristické zákony, poslancov zamestnajú ešte pred Vianocami

TASR
18.12.2015 16:37

Poslanci Národnej rady sa ešte pred Vianocami v pondelok 21. decembra o 14.00 h zídu v parlamente. Dôvodom sú protiteroristické opatrenia, ktoré zavádza novela Trestného zákona. Schôdzu zvolal predseda NR SR Peter Pellegrini.

Kiska vrátil protiteroristické zákony, poslancov zamestnajú ešte pred Vianocami
TASR

Zásahy do Trestného poriadku

Podľa riaditeľa odboru komunikácie prezidentskej kancelárie Romana Krpelana sa prezident Kiska dnes rozhodne, či zákon vráti do parlamentu. "S najväčšou pravdepodobnosťou tak urobí," uviedol Krpelan. Dôvody vrátenia zákona povie po rozhodnutí. Právna norma má od januára posilniť právomoci polície, prokuratúry, súdov a tajných služieb v boji proti terorizmu. Poslanci novelu schválili 9. decembra. Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži.

V Trestnom zákone sa má sprísniť sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa má dostať do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Ministerstvo spravodlivosti skonštatovalo, že inak sú tresty ohľadom terorizmu postačujúce. Slovenská úprava patrí z hľadiska hroziacej trestnej sankcie podľa rezortu k najprísnejším v európskom priestore. V prípade trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme predpokladá už základná skutková podstata uloženie trestu na 20 až 25 rokov alebo trestu odňatia slobody na doživotie.

Najviac zásahov urobil Smer do Trestného poriadku. Zavádza sa tzv. obligatórna väzba, teda súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu súvisiaceho s terorizmom, a to bez uvedenia dôvodu. Podozrivých z terorizmu by podľa novely mohlo Slovensko držať vo väzbe v odôvodnených prípadoch až päť rokov. Terorizmus pritom rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prerokúvanie takýchto trestných činov na starosti.

Rozšírené kompetencie polície

Prijaté boli aj opatrenia, ktoré sa týkajú ochrany svedka. Ich podstatou je, aby nedochádzalo k ich konfrontácii s podozrivými teroristami, ale bola možnosť výsluchu prostredníctvom videonahrávky. Legislatívne zmeny majú rozšíriť kompetencie Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v boji proti terorizmu. Policajti majú získať oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Zaistená bude môcť byť až 48 hodín.

Silnejšie kompetencie dostane polícia aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel. V prípade teroristickej hrozby bude môcť vykonať nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave. Prešla aj možnosť uzatvoriť verejne prístupné miesto, na ktorom hrozí teroristický útok, a bude tiež možné použiť zásahovú výbušku i na otvorených priestranstvách a v určitých prípadoch aj špeciálne strelivo.

Prísnejší má byť aj dozor nad internetovým obsahom. Prevádzkovatelia webových sídiel alebo poskytovatelia domén budú povinní na základe príkazu súdu vydaného po žiadosti informačnej služby zamedziť prevádzku webu alebo prístup na doménové meno, ak dochádza k šíreniu myšlienok podporujúcich alebo propagujúcich terorizmus, politický alebo náboženský extrémizmus, extrémizmus prejavujúci sa násilným spôsobom alebo škodlivé sektárske zoskupenia. V protiteroristickom balíčku je aj zmena Ústavy, ktorá umožňuje polícii, aby pri trestných činoch terorizmu mohla osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok