Obavy sa potvrdili, nezvestných námorníkov našli v trupe lode

TA3 TASR
18.6.2017 07:40

Sedem amerických námorníkov, ktorí boli nezvestní po zrážke torpédoborca Fitzgerald s nákladnou loďou, našli mŕtvych. Telá boli v poškodenej časti plavidla.

Telá budú indentifikovať

Telá amerických námorníkov, ktorí boli nezvestní po tom, ako sa ich torpédoborec zrazil so štyrikrát väčšou kontajnerovou loďou približne 100 kilometrov od pobrežia Japonska, našli v poškodenej časti plavidla. "Pátracie a záchranné tímy dnes ráno získali prístup k priestorom, ktoré boli poškodené počas zrážky. Následne sa im podarilo nájsť telá nezvestných námorníkov v zaplavených spacích kabínach," píše sa vo vyhlásení.

Telá prevezú do námornej nemocnice v meste Jokosuka, kde ich následne identifikujú. Mená amerických námorníkov zverejnia, až keď o situácii budú oboznámení rodinní príslušníci. Americké námorníctvo ďalej informovalo, že sa im nepodarilo nájsť všetkých sedem nezvestných tiel, avšak počet nájdených námorníkov nespresnilo. Celkovo bolo po zrážke torpédoborca USS Fitzgerald s kontajnerovou loďou registrovanou na Filipínach nezvestných sedem amerických námorníkov.

Pátranie ukončili

Ako uviedol viceadmirál Joseph Aucoin, americké námorníctvo pátraciu akciu ukončilo. Už skôr zástupcovia námorníctva oslovili rodiny zosnulých a ako ako uviedli, poskytujú im podporu, "ktorú v tomto ťažkom čase potrebujú". Mená námorníkov plánujú zverejniť neskôr.

Príčina zrážky nie je zatiaľ známa. ACX Crystal, ktorá je približne štvornásobne väčšia než USS Fitzgerald, sa plavila z Nagoje do Tokia. Približne 25 minút pred kolíziou však zo zatiaľ neznámych dôvodov zmenila kurz o 180 stupňov. Troch členov posádky torpédoborca, vrátane kapitána Brycea Bensona, museli hospitalizovať. Na 222-metrov dlhej ACX Crystal nehlásili žiadnych zranených. Filipínsku loď premiestnili do tokijského prístavu Oi, kde príslušné úrady začali jej členov posádky vypočúvať.

Aucoin uviedol, že v čase kolízie bolo 116 členov posádky vo svojich kajutách. Posádku lode tvorilo zhruba 300 členov. Pri zrážke sa poškodili kajutové priestory, strojovňa, rádiová miestnosť, pričom do nich začala prenikať voda. Podľa Aucoina po kolízii zostala pod vodoryskou v lodi veľká diera. Námorníkov, čo kolíziu neprežili, podľa hovorcu amerického námorníctva Paula Newella, pravdepodobne zabil náraz alebo sa utopili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok