Komerčná loď sa zrazila s torpédoborcom, po námorníkoch pátrajú

TA3 TASR
17.6.2017 07:23

Sedem amerických námorníkov je nezvestných a jeden sa zranil po zrážke torpédoborca s oveľa väčšou kontajnerovou loďou asi 100 kilometrov od pobrežia Japonska. S odvolaním sa na japonskú pobrežnú stráž o tom informovali tamojšie médiá.

Traja námorníci vrátane kapitána sa zranili a sedem je nezvestných. Potápajúce plavidlo sa podarilo stabilizovať a bezpečne ho dopravili do domovského prístavu. Po nezvestných sa pátra. Armáda uviedla, že požiadala o pomoc japonskú pobrežnú stráž.

Kolízia sa stala zhruba 100 kilometrov od prístavu Jokosuka, kde má základňu 7. flotila amerického námorníctva. Japonská námorná hliadka zaznamenala tiesňové volanie kontajnerovej lode ACX Crystal, v ktorom posádka plavidla štyrikrát väčšieho než americký torpédoborec ohlásila zrážku.

Na americkom plavidle bolo cez 200 námorníkov a väčšina z nich spala v kabínach, z ktorých niektoré zaplavila voda. Japonská televízna stanica NHK vysielala zábery, na ktorých bolo vidieť, ako sa námorníci snaží vypumpovať vodu zo zaplavených kabín.

Medzi zranenými je aj kapitán, ktorý utrpel zranenia hlavy a do nemocnice v Jokosuce ho prepravil vrtuľník. Druhí dvaja členovia posádky majú rezné zranenia a aj oni boli evakuovaní. "Sústredili sme sa na dve veci: na zabezpečenie lode a bezpečnosť námorníkov," povedal veliteľ americkej tichomorskej flotily Scott Swift. Príčina zrážky sa vyšetruje.

Podľa japonskej pobrežnej hliadky bola v čase kolízie dobrá viditeľnosť, avšak nehoda sa odohrala na frekventovanom úseku. Loď Fitzgerald plávala v čase zrážky rýchlosťou asi 27 kilometrov za hodinu. Podľa námorníctva ide o výkonné plavidlo s vysoko moderným radarovým systémom. Predmetom vyšetrovania bude práve to, prečo sa takto kvalitná loď nedokázala zrážke vyhnúť.

Zatiaľ je jasné, prečo komerčná loď ACX Crystal asi 25 minút pred kolíziou vykonala prekvapivý obrat a zmenila kurz. Dvadsaťčlenná posádka z filipínskeho plavidla je údajne v poriadku. Podobné incidenty nie sú časté. V máji sa loď amerického námorníctva zrazila s juhokórejskou rybárskou loďou, obe plavidlá však boli schopná prevádzky.

Témy: Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok