Šajgalovi nedokázali objednanie Kubašiakovej vraždy, za mreže ale ide

TA3 TASR
29.10.2015 12:56

Banskobystrický krajský súd urobil definitívnu bodku za kauzou Polomka. Zamietol všetky odvolania a potvrdil verdikt okresného súdu. Horehronský podnikateľ Igor Šajgal si tak vo väzení odsedí 8 rokov. Objednanie vraždy Jána Kubašiaka mu síce nedokázali, ale bude pykať za vydieranie a objednanie lúpeže dokumentov z jeho domu.

Dostal aj finančný trest

Po deviatich rokoch od brutálnej vraždy horehronského podnikateľa Jána Kubašiaka Krajský súd v Banskej Bystrici potvrdil právoplatný verdikt. Zamietol odvolania obžalovaného breznianskeho podnikateľa Igora Šajgala aj Úradu špeciálnej prokuratúry a v plnom rozsahu sa stotožnil s rozsudkom Okresného súdu v Banskej Bystrici. Ten Šajgala uznal vinným zo zločinu lúpeže, ktorú si mal objednať, a zločinu vydierania v kauze Kubašiakovej vraždy a vymeral mu osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Potrestal ho aj peňažným trestom vo výške 35.000 eur. Ak ho nezaplatí, uložil mu náhradný trest - 12-mesačné väzenie.

Hoci Šajgal bol okrem pokračujúceho zločinu vydierania rodiny Kubašiakovcov obžalovaný pôvodne z objednávateľstva úkladnej vraždy Jána Kubašiaka z Polomky, vzhľadom na dôkaznú situáciu ešte pred senátom okresného súdu, prokurátor požiadal o zmenu právnej kvalifikácie skutku na zločin lúpeže formou objednávateľstva.

Zásadne zmenil výpoveď

Šajgala z neho usvedčoval odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš, ktorého súd v roku 2008 uznal vinným z vykonania úkladnej vraždy Kubašiaka a odsúdil na 25 rokov väzenia.

Petluš vlani v novembri, po ôsmich rokoch od vraždy, zásadne zmenil výpoveď a ak predtým tvrdil, že Šajgala nepozná a nikdy sa nestretli, minulý rok pred súdom už uviedol, že ho pozná a prostredníctvom sprostredkovateľa si u neho objednal lúpež obchodných dokumentov z domu Kubašiakovcov.

"Nikdy nešlo o objednávku vraždy, ale o lúpež," zdôrazňoval vtedy Petluš. Šajgal stále zotrvával na svojej nevine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok