Český premiér odchádza z čela najsilnejšej vládnej strany

TA3 ČTK TASR
14.6.2017 20:07

Český premiér Bohuslav Sobotka odchádza z postu predsedu ČSSD. Vedenie najsilnejšej vládnej strany sa ujme jeho doterajší štatutárny zástupca, minister vnútra Milan Chovanec.

Súčasne Sobotka úzkemu vedeniu ČSSD navrhol, aby sa lídrom pre októbrové voľby snemu stal šéf českej diplomacie, podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Sobotka odchádza z čela strany po siedmich rokoch, premiérom však zostáva naďalej a zostane jednotkou na kandidátke juhomoravskej sociálnej demokracie. Po zhruba dvojhodinovom rokovaní Sobotka svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že nesie zodpovednosť za pokles preferencií ČSSD a musí na to reagovať. Podľa Zaorálka je jeho krok prejavom vysokej politickej kultúry.

"K zajtrajšiemu dňu opúšťam funkciu predsedu strany. Tejto funkcie sa v súlade so stanovami sociálnej demokracie ujme štatutárny podpredseda Milan Chovanec. Verím, že pomôže sociálnej demokracii pred voľbami zjednotiť sa a že ju pomôže dobre zorganizovať," oznámil Sobotka po rokovaní straníckeho grémia.

Výsledky grémia ešte musí v sobotu potvrdiť ústredný výkonný výbor ČSSD, ktorý predstaví kľúčové plány a odštartuje kampaň do volieb do Poslaneckej snemovne.

Pozrite si profil strany ČSSD

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok