Malej morskej víle nedajú pokoj, vandali ju opäť poškodili

TA3 ČTK
14.6.2017 11:08

Socha Malej morskej víly v dánskej metropole Kodaň sa znovu stala terčom vandalizmu. Neznámy páchateľ sochu v noci polial modrobielou farbou.

Malej morskej víle nedajú pokoj, vandali ju opäť poškodili
SITA/AP

Stalo sa tak krátko po tom, čo ochrancovia prírody obliali sochu červenou farbou a zanechali na chodníku pred ňou nápis, v ktorom Dánsko vyzývajú, aby chránilo veľryby pri pobreží Faerských ostrovov.

Teraz sochu opäť obliali farbou, tentoraz modrobielou, oznámila kodanské polícia na Twitteri. Na chodníku pred sochou je nápis: "Befri Abdulla" (ktorý vyzýva na oslobodenie kohosi s krstným menom alebo priezviskom Abdulla), dodala polícia. Podľa dánskeho denníka Ekstra Bladet polícia pátra po štíhlej svetlovlasej žene vysokej asi 170 centimetrov. Nanášať farbu ju údajne videl človek, ktorý pred piatou hodinou rannou venčil na mieste psa.

Bronzovú sochu dievčaťa v životnej veľkosti začiatkom 20. storočia vytvoril dánsky sochár Edvard Eriksen na počesť hrdinky jednej z rozprávok Hansa Christiana Andersena. Od tej doby sa zaradila medzi hlavné pamätihodnosti dánskej metropoly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok