Vandali poškodili symbol Kodane, sochu premaľovali na červeno

TA3 TASR
30.5.2017 11:16

Neznámi páchatelia poškodili jeden z najznámejších symbolov dánskej metropoly Kodaň - sochu Malej morskej víly. Bronzovú skulptúru natreli červenou farbou.

Vandali poškodili symbol Kodane, sochu premaľovali na červeno
SITA/AP

Podľa dánskej polície a miestnych médií ide pravdepodobne o súčasť boja proti lovu veľrýb na dánskych Faerských ostrovoch, ktoré majú vlastnú vnútornú samosprávu. Vedľa sochy bol totiž sprejom nastriekaný nápis: "Dánsko, chráň veľryby Faerských ostrov," ktorý pravdepodobne odkazuje na lov delfínov guľatohlavých, ktorý sa tam každoročne koná.

Sochu Malej morskej víly - na skale sediacu, 1,25 metra vysokú bronzovú skulptúru z dielne dánskeho výtvarného umelca Edvarda Eriksena - slávnostne umiestnili z iniciatívy vtedajšieho majiteľa pivovaru Carlsberg Carla Jacobsena v zátoke kodanského prístavu v roku 1913.

Dielo, ktorého vznik inšpirovala rovnomenná rozprávka Hansa Christiana Andersena, presnejšie balet na jej motívy, sa v minulosti stalo terčom viacerých útokov vandalov a extrémistov, ktorí ju neváhali poliať farbou, odraziť jej hlavu a ruku, či obliecť ju do burky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok