Mayová zodvihla hlavu, svoj tím chce vytiahnuť zo šlamastiky

TA3 ČTK
12.6.2017 21:59

Britská premiérka Theresa Mayová sa poslancom svojej Konzervatívnej strany ospravedlnila za zlý výsledok vo voľbách, ktoré sa rozhodla usporiadať bez toho, aby musela.

Mayová zodvihla hlavu, svoj tím chce vytiahnuť zo šlamastiky
SITA/AP

Nie je porazená

"Dostala som nás do tejto šlamastiky, dostanem nás aj z nej," povedala Mayová. Premiérka sa na stretnutí s poslancami údajne zdala byť "kajúcna a úprimná", rozhodne ale nie "zrazená do kolien". Tvárou v tvár výzvam na rezignáciu aj špekuláciám o nespokojnosti vnútri samotnej Konzervatívnej strany, britská premiérka poslancom povedala, že bude slúžiť tak dlho, "ako budú chcieť".

Na stretnutí sa ale neobjavili žiadne hlasy, ktoré by sa postavili proti Mayovej. Všetci sú si totiž vedomí, že ďalšie predčasné voľby či vnútrostranícky boj o premiérske kreslo, sú tým posledným, čo Británia teraz potrebuje.

Mayová poslancom povedala tiež to, že sa bude snažiť získať širokú podporu pre svoje plány na rokovanie s Európskou úniou o odchode Británie zo spoločenstva. Opozícia, ale aj niektorí politici Konzervatívnej strany označili štvrtkové voľby za porážku takzvaného tvrdého brexitu, ktorý Mayová presadzovala.

Zohľadní aj názory iných

"Premiérka hovorila o snahe vytvoriť konsenzus a uznala, že v strane sú rôzne názory na brexit, a tiež aj to, že je potrebné zohľadniť nielen stranu, ale aj parlament a krajinu," uviedol nemenovaný poslanec. Že by britská vláda mohla urobiť zmeny vo svojom prístupe k brexitu, naznačila aj líderka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová, ktorej sa podarilo získať pre vládnu stranu v Škótsku nečakaných 13 kresiel.

Konzervatívci premiérky Mayovej voľby síce vyhrali, stratili ale parlamentnú väčšinu. Mayová sa vyhlásením volieb naopak snažila posilniť pozíciu svojej vlády v rokovaní o brexite. Rokuje preto so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou, ktorá by mohla podporiť menšinový kabinet.

Konzervatívci majú v 650-člennej Dolnej snemovni 318 kresiel, unionisti desať. Mayová údajne poslancom na stretnutí tiež povedala, že severoírski unionisti nebudú mať právo veta pri schvaľovaní vládnej agendy, obzvlášť nie v sociálnych otázkach, v ktorých sa programy oboch strán značne líšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok