Vznikol web, ktorý zhromažďuje špinu na prezidenta Trumpa

TA3 ČTK
7.6.2017 07:52

Americký režisér Michael Moore spustil web TrumpiLeaks, kde chce zhromažďovať vynesené informácie o prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Moore je jeho veľkým kritikom a údajne sa chystá o prezidentovi nakrútiť film.

Vznikol web, ktorý zhromažďuje špinu na prezidenta Trumpa
SITA/AP

Anonymita je zaistená

Moore na webe vyzýva Američanov vo vláde aj v súkromnom sektore, aby prezradili svoje informácie o "zločinoch, klamstvách a všeobecne o nevhodnom správaní" Trumpa a jeho spolupracovníkov. Majú tak vraj urobiť "v mene ochrany Spojených štátov pred tyraniou".

Moore sľubuje, že jeho web umožňuje šifrovanú komunikáciu, ktorá zaistí anonymitu pôvodcov informácií. Od tých rád prijme aj dokumenty, fotografie, videá či zvukové nahrávky.

TrumpiLeaks je zvláštny portál na osobnej webovej stránke Moora. Názov odkazuje na podobný projekt WikiLeaks, kde sú zverejňované citlivé a kompromitujúce interné materiály americkej vlády a tajných služieb.

Pripravuje nový dokument

Moore sa zúčastnil viacerých protestov proti Trumpovi. V máji oznámil, že o hlave USA pripravuje výbušný dokument. Svoje dielo nazýva Fahrenheit 11/9, čím odkazuje na 9. november, keď bol Trump vyhlásený za víťaza prezidentských volieb.

Zároveň ide o narážku na jeho starší film Fahrenheit 9/11, ktorým kritizoval postup vlády Georga Busha mladšieho po teroristických útokoch z 11. septembra. Filmový a televízny režisér, scenárista, producent a spisovateľ Moore patrí k najúspešnejším, ale aj najkontroverznejším svetovým dokumentaristom. V roku 2005 ho časopis Time zaradil medzi stovku najvplyvnejších ľudí sveta.

V roku 2002 nakrútil Moore dokument Bowling for Columbine, v ktorom hľadal príčinu toho, prečo v USA toľko ľudí odíde zo sveta po výstrele zo streľnej zbrane. Za tento sarkastický a poučný dokument obdržal Oscara v kategórii dokumentárny film. Za dielo Fahrenheit 9/11 z roku 2004 získal Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok