Hrdinka z Londýna vlastným telom blokovala teroristov

TA3 ČTK
4.6.2017 19:07

Jednou z hrdiniek sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne je žena, ktorá vlastným telom zablokovala dvere reštaurácie a na chvíľu tak zabránila útočníkom, aby vnikli dovnútra.

Hrdinka z Londýna vlastným telom blokovala teroristov
SITA/AP

Držala dvere

Podľa očitého svedka, vodiča taxíka, žena zachránila možno aj 20 ľudí, ktorí medzitým ušli zadným vchodom. Vodič taxíka Aksha Patel uviedol, že žene sa podarilo dvere zvnútra zablokovať na pár sekúnd, než ju útočníci zrejme pretlačili. "Vedela, že ide o zlých ľudí, ktorí sa snažia dostať dovnútra," povedal. "Ľuďom sa podarilo utiecť zadnými dverami, takže zachránila snáď 20 životov," dodal.

Udalosť sa podľa neho stala v reštaurácii Black and Blue Steak v štvrti Borough Market, kam útočníci dorazili z miesta prvého útoku na moste London Bridge. Britské médiá zverejnili mnohé svedectvá o tom, ako sa ľudia útočníkom postavili - okrem iného aj tým, že po nich hádzali poháre a barové stoličky. Jeden taxikár sa údajne pokúsil atentátnikov zraziť svojím taxíkom.

Bránili sa ako vedeli

Rumunský kuchár Florin Morariu, ktorý pracuje v pekárstve Bread Ahead na Borough Market, povedal: "Pozreli sme sa z okna, pretože sme videli, že sa niečo deje, všetci utekali ... ľudia omdlievali, padali a my sme vyšli von, aby sme sa pozreli, čo sa deje." Keď zbadal útočníkov, ako bodajú do ľudí, najprv vraj "stuhol" a nevedel, čo robiť. Potom ale šiel a jedného z teroristov udrel debničkou do hlavy.

"Bolo tam policajné auto s ampliónom, z ktorého sa ozývalo ´utekajte, utekajte´, potom polícia hodila granát .... a potom som bežal." Keď potom Morariu videl zúfalých ľudí, umožnil asi 20 z nich, aby sa schovali v pekárstve, a stiahol rolety.

Prekvapivým symbolom toho, ako Briti po útoku zachovali pokoj, sa podľa médií stal zatiaľ neznámy muž s pohárom piva, ktorý neodložil ani pri úteku. Zábery pokojne kráčajúceho muža v kontraste s utekajúcimi vzbudili na sociálnych sieťach mnoho komentárov. Jeden človek na Twitteri uviedol, že vzhľadom k vysokej cene piva nie je divu, že sa ho muž nechcel vzdať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok