V centre Londýna opäť zabíjali teroristi. Útočili dodávkou aj nožmi

TA3 ČTK TASR
4.6.2017 06:06

Najmenej 7 obetí a desiatky zranených si vyžiadali ďalšie útoky, ku ktorým došlo v centre britského Londýna. Teroristi udreli na Londýnskom moste a v štvrti Borough Market.

Vybehla z cesty a narazila do ľudí

Polícia potvrdila zásah pri stanici London Bridge. Stanica bola na žiadosť polície uzavretá. BBC cituje svedkov, podľa ktorých biela dodávka vybehla z cesty a narazila do päť až desať ľudí. Dodávku údajne šoféroval muž rýchlosťou približne 80 kilometrov za hodinu. Dodávka prišla na most od centra a smerovala na južný breh rieky Temža.

Jeden z očitých svedkov uviedol, že počas incidentu bolo počuť aj streľbu. Polícia informovala, že dopravu na moste zastavili v oboch smeroch. Trasy autobusov, ktoré viedli cez most, odklonili. Podľa očitých svedkov sú na mieste aj ozbrojené zložky.

Troch podozrivých zastrelili

Krátko po incidente bol hlásený ďalší prípad z neďalekej lokality Borough Market, známej barmi a reštauráciami. Z tamojšej reštaurácie hlásili pobodanie najmenej dvoch ľudí. Medzitým sa objavila správa, že po incidentoch na London Bridge a v lokalite Borough Market polícia zasahuje v Londýne aj na treťom mieste, ide o Vauxhall na juhu metropoly.

Polícia oznámila, že tri osoby podozrivé z útoku smrteľne postrelila. Medzi vážne zranenými je aj príslušník dopravnej polície, spresnila BBC.

Trump ponúkol pomoc

Britská premiérka Theresa Mayová označila incidenty za potenciálny akt terorizmu. Zároveň oznámila, že sa uskutoční zasadnutie krízového štábu Cobra. K udalostiam v Londýne sa okrem Mayovej vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.

Americký prezident Donald Trump vo svojom tweete vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. "Sme s vami. Boh vám žehnaj," napísal.

Jedna skupina páchateľov

Londýnska Metropolitná polícia informovala, že útoky spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie foto- a videozáznamov.

Podľa polície páchatelia najprv rýchlo idúcou dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta, potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Medzi zranenými je aj jeden policajt. Polícia uviedla, že proti podozrivým jej príslušníci zasiahli a zneškodnili ich do ôsmich minút po prvom telefonáte.

Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície. Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali: "To je za Alaha!".

Upresnili počet zranených

Pri atentáte v Londýne boli zranení štyria Francúzi, z toho jeden vážne, oznámil francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. Spresnil tak predchádzajúcu bilanciu Elyzejského paláca, ktorá hovorila o dvoch zranených francúzskych občanoch.

Podľa austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla je potvrdené zranenie jedného Austrálčana, ktorý je v nemocnici, a úrady preverujú možné zranenia druhého austrálskeho občana. Podľa britských médií boli zranení aj dvaja Novozélanďania. Berlín ohlásil jedného zraneného Nemca.

Macron vyjadril podporu

Útok si vyžiadal 7 mŕtvych a 48 ľudí bolo hospitalizovaných. "Francúzsko robí všetko pre to, aby pomohla," uviedol vo vyhlásení úrad nového prezidenta Emmanuela Macrona.

Nemecké ministerstvo zahraničia oznámilo, že najmenej jeden človek s nemeckým občianstvom bol pri útoku tiež zranený. Berlín upozornil, že bilancia nemusí byť konečná, pretože identifikácia mŕtvych a zranených ešte neskončila. Identifikácia obetí môže trvať celé hodiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok