Najkontroverznejšie video ramadánu ukazuje atentátnika a jeho obete

TA3
3.6.2017 09:55

Moslimským svetom sa začala virálne šíriť kontroverzná, ale silná reklama, ktorá ukazuje samovražedného útočníka a jeho obete. Video s popovým hudobným podmazom, ktoré hovorí o láske, sa stretlo s nadšenými aj odmietavými reakciami.

Najkontroverznejšie video ramadánu ukazuje atentátnika a jeho obete
Youtube/Zain

Postia sa a sedia pred televízorom

Ramadán nie je pre moslimov ľahkým sviatkom, aj keď má svoje špecifické čaro. Počas trvania sviatku nesmú od východu slnka až po večernú modlitbu jesť, piť, fajčiť a musia si tiež odopierať telesné rozkoše.

Toto obdobie má byť akousi duchovnou obnovou a má pripútať veriacich k duchovným záležitostiam. V modernej dobe sa však pridal aj nový prvok - ramadán je v arabskom svete časom spúšťania nových seriálov a najmä veľkých reklamných kampaní.

Pás výbušnín a svadba

Jedno z videí mimoriadne zaujalo a nazývajú ho najkontroverznejším videom tohtoročného ramadánu. Autorom je telekomunikačný gigant z Kuvajtu Zain, ktorý má v regióne 45 miliónov zákazníkov a často sa snaží prichádzať aj s etickými posolstvami. Toto posledné sa zameralo na terorizmus a extrémizmus.

Reklamné video začína pohľadom na samovražedného útočníka, ktorý si pripravuje pás výbušnín. Zábery naňho sa striedajú s pohľadom na mladú dvojicu pred sobášom.

Atentátnik mieri k miestu útoku a postupne sa stretáva so svojimi obeťami. Zranení a pokrytí sutinami konfrontujú samovražedného útočníka: "Všetko poviem Bohu, ako ste zaplnili cintoríny našimi deťmi, a ako ste vyprázdnili školské lavice," znie vo videu.

V príbehu počuť známe vyznanie Alláhu akbar (Boh je najväčší). Frázu používajú moslimovia na celom svete ako neformálne vyjadrenie svojej viery, ale zároveň sa často zneužíva džihádistami pri útokoch. Na atentátnikove zvolanie „Niet iného boha okrem Alaha“, obeť odpovedá: "Ty prichádzaš v mene smrti, ale on je stvoriteľom života."

zion3_0a000002-59c0-8621.png

Odkaz na najznámejšie obete

Zábery súvisiace s terorizmom a extrémizmom navyše sprevádza popový spev hviezdy zo Spojených arabských emirátov Husseina al-Jasmiho. „Bombardujme násilie milosrdenstvom, bombardujme nenávisť láskou... bombardujme extrémizmus za lepší život,“ spieva spevák v role lídra obetí.

Reklama sa stretla so silnou odozvou. Na jednej strane si video rýchlo získalo obľubu, okamžite sa však ozvali kritici. Antiteroristické videá nie sú úplnou novinkou, i keď sa pri nich nepoužívala taká silná hudobná zložka. Kameňom úrazu je však iná vec - využitie dieťaťa, ktoré sa nápadne podobá zraneného chlapca Omrana zo zbombardovaného Aleppa. Záber s chlapcom je považovaný za ikonický.

mideast-syria-children-of-aleppo-72c8c0a2d16145b987e34240bec15db0_0a000002-591a-a95c.jpeg

Kritici tvrdia, že ide o falšovanie nedávnej histórie, pretože malého Omrana vytiahli zo sutín po ruskom bombardovaní mesta. Navyše, kritici reklamy tvrdia, že väčšina obetí násilia v Sýrii netrpí džihádistickými samovražednými útokmi, ale sú v područí režimu Bašára Asada.

Video plné odkazov

Záber na malého bezbranného chlapca nie je jediným známym výjavom, ktorý tvorcovia využili. Komerčné video je plné odkazov na skutočné obete z reálnych udalostí počas predchádzajúcich ramadánov.

Minulý rok si séria bombových útokov v Bagdade vyžiadala viac ako 120 mŕtvych. Útoky sa odohrali pred polnocou v prevažne šiitmi obývaných štvrtiach. Na miestach činu bolo v čase útoku veľa ľudí, ktorí po celodennom pôste vyšli na nákupy, na večeru alebo za zábavou. Aj preto bolo medzi obeťami veľa detí. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Tvorcovia klipu v záberoch odkázali aj na útok na šiitsku mešitu v Kuvajte v roku 2015, pri ktorom zahynulo 27 ľudí a stovky boli zranené. K útoku sa prihlásili radikálni sunniti. Svadobné zábery majú zas pripomínať šokujúce udalosti z roku 2005 v jordánskom Ammáne. Iracká odnož al-Kájdy vtedy spáchala sériu útokov, pri ktorých okrem iných zomreli aj desiatky svadobných hostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok