Irán sa cez karikatúry vysmieva z kalifátu aj z holokaustu

TA3
13.6.2015 09:55

Irán začal novú fázu vojny s Islamským štátom. Z jeho bojovníkov si robí žarty a to poriadne ostrým spôsobom, ktorý niektorým pripomína štýl novín Charlie Hebdo.

Irán sa cez karikatúry vysmieva z kalifátu aj z holokaustu
resistart.ir irancartoon.com

Pravá podstata islamistov

V kultúrnych centrách iránskej metropoly Teherán vystavili stovky kresieb, na ktorých sa autori snažili o satirický pohľad na džihádistov. Miestne združenie karikaturistov vyhlásilo súťaž na tému Islamský štát.

Podľa organizátorov táto súťaž prijala viac ako tisíc kresieb z celého sveta. Do druhého kola a pred zraky verejnosti postúpilo tristo z nich. Téma je mimoriadne kontroverzná, niektorí zahraniční karikaturisti sa preto z bezpečnostných dôvodov zapojili do súťaže pod pseudonymom.

Štatút súťaže vyzýval karikaturistov, aby odhalili "pravú podstatu" islamistov. "Islamský štát nesie v sebe názov islam, ale nemá s týmto náboženstvom žiaden vzťah. Jeho cieľom je vytvoriť priepasť medzi moslimami, medzi sunnitmi a šiítmi," povedal predseda organizačného výboru Masúd Šodžájí Tabátbájí.

Lišiacky Západ?

Mnoho obrázkov naznačovalo silný vplyv politiky USA na vzostup Islamského štátu. Na karikatúrach sa tak popri džihádistoch ocitli karikatúry arabských a západných lídrov.

Zástupcovia tvrdej línie v Iráne obviňujú Západ, Turecko, Izrael a niektoré arabské krajiny, že podporujú svár medzi moslimami, aby odvrátili pozornosť od zúfalej situácie na palestínskych územiach.

Medzi najviac parodované štáty sa tak dostali USA a Izrael. Bývalú ministerku zahraničných vecí USA a terajšiu prezidentskú kandidátku Hillary Clintonová ukázali v štrikovanom svetri s nápisom ISIS. Britský premiér David Cameron je zobrazený s líščím chvostom.

Vyhral hadí kráľ

Prvú cenu získal obrázok kráľa Saudskej Arábie s telom štrkáča. "Ukazujem kráľa Salmána, ktorý má veľa priaznivcov na Západe, pretože on je vlastne jedovatý had, ktorý sa usmieva, ale môže aj zabíjať," vyjadril sa autor Šarham Širzadi, riaditeľ animovaných filmov v štátnej televízii.

Druhé miesto patrí portrétu islamistického lídra abú Bakr Bagdádího, ktorého vytvoril karikaturista s bradou z ostrých nožov.

karikatura1.jpg

 

Testovanie holokaustom

Organizátor antiislamistickej súťaže Tabátbájí bol pred pár mesiacmi aj prezidentom kontroverznej súťaže na tému holokaust.

Účastníci podujatia sa vysmievali z boľavej témy západnej civilizácie. Podľa Tabátbájího slov sa len snažili nastaviť zrkadlo dvojitej morálke Západu. Na jednej strane karikatúry proroka Mohameda v Charlie Hebdo Európu zabávali napriek pobúreniu moslimov, na druhej na Starom kontinente žartovanie na tému holokaustu vyvoláva ostrú kritiku.

Rovnakú tému zvolili aj pre súťaž v roku 2006. Iránski predstavitelia dlhodobo neveria európskym historikom a ich interpretácii udalostí z druhej svetovej vojny. „Popieračom“ holokaustu bol exprezident Mahmúd Ahmadínežád, ale aj ajatolláh Alí Chameneí.

Hocičo nakresliť nemôžete

Irán sa v oboch súťažiach hlási k slobode slova, pravidelne ho však zaraďujú do rebríčka desiatky krajín s najväčšou cenzúrou.

Najčerstvejším príkladom, keď sa štátny aparát nevysporiadal s kresleným obrázkom, je uväznenie 28-ročnej Iránky Ateny Farghadani. Jej karikatúra bola obžalobou vyhodnotená ako "urážka poslancov prostredníctvom obrázkov".

Atena pred niekoľkými dňami dostala za kresbu poslancov so zvieracími hlavami neuveriteľných 12 rokov a 9 mesiacov.

Podľa Amnesty International vlani v auguste do jej domu vtrhli Revolučné gardy, zaviazali jej oči a zabavili osobné veci. V novembri ju nakrátko z väzenia prepustili, ale Farghadani sa rozhovorila o mučení a putovala späť do väzby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok