Útočník zapálil stoly a spustil paľbu, hlásia zranených

TA3 ČTK TASR
1.6.2017 20:27

Centrom filipínskej metropoly Manila otriasli výbuchy a streľba, ktoré zasiahli obľúbený turistický komplex budov Resort World Manila. Polícia okolie rezortu uzavrela. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Komplex je neďaleko letiska

V komplexe, v ktorom sú okrem hotela aj zábavné a nákupné strediská, kasíno, kino a reštaurácie, podľa prvých správ agentúry DPA začalo strieľať niekoľko ľudí, no neskôr sa zistilo, že bol len jeden útočník, ktorý zapálil stoly v kasíne. Podľa ANC boli útočníci dvaja.

Policajný šéf Ronald dela Rosa tvrdí, že incident mohol byť ozbrojeným prepadnutím. Podľa neho neexistujú dôkazy, že by čin súvisel s terorizmom. Islamský štát sa podľa neho k útoku prihlásil v rámci svojej propagandy.

Útok sa odohral približne o 01:30 po polnoci miestneho času. Na miesto okamžite dorazili policajné oddiely aj špeciálne vojenské jednotky. O identite útočníka či útočníkov zatiaľ nie je nič známe. Komplex sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska a leteckej základne.

Požiar na druhom poschodí

Na mieste sú podľa svedkov zranení, informácie o prípadných obetiach zatiaľ nie sú známe. Hovorca filipínskej armády uviedol, že polícia má situáciu pod kontrolou, armáda vraj vývoj sleduje. Stanica CNN uviedla, že z komplexu boli evakuovaní aj hostia a zamestnanci.

Z areálu vychádza hustý dym. Miestni hasiči podľa agentúry Reuters potvrdili, že horí na druhom poschodí. "Žiadame o modlitby v ťažkých dobách, ktoré prežívame," napísal na sociálnej sieti Twitter správca účtu komplexu Resorts World.

Filipínska armáda od začiatku minulého týždňa bojuje v meste Marawi na ostrove Mindanao s islamistami z organizácie Islamský štát. Na juhu prevažne katolíckej časti Filipín bojujú moslimskí separatisti o autonómiu už od 60. rokov minulého storočia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok