Výbuch v Kábule rozmetal ulicu, hlásia najmenej 90 mŕtvych

TA3 TASR ČTK
31.5.2017 07:26

Najmenej 90 ľudí zahynulo a zhruba 400 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu auta naloženého výbušninami v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Počet obetí stále rastie.

Odpálil sa samovrah

K výbuchu došlo na námestí Zanbak v centre mesta - v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. Zničil aj vyše 30 áut.

Podľa ministerstva vnútra boli nálože umiestnené zrejme v cisternovom aute, z ktorého po výbuchu nič nezostalo. Afganská televízia Tolo News informovala, že explózia sa odohrala v blízkosti nemeckého veľvyslanectva a telekomunikačnej spoločnosti Roshan.

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Podľa agentúry Reuters hovorca militantného hnutia Taliban uviedol, že zatiaľ len zhromažďuje informácie. Agentúra AP predtým uviedla, že išlo o samovražedný útok.

Budovy chránia vysoké múry

Štvrť, ktorou otriasol výbuch, je považovaná za najbezpečnejšiu v Kábule. Veľvyslanectvá chránia aj vysoké múry a vládne budovy strážia bezpečnostné sily.

Taliban 28. apríla oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy. Tohtoročnú nazval Operácia Mansúr - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo. Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbil Taliban vytvorenie politickej základne v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok