Mečiarove amnestie sú zrušené. Pozrite sa, čo bude nasledovať

TA3
1.6.2017 19:06

Takzvané Mečiarove amnestie neplatia, podozriví sa tak opäť môžu postaviť pred súd. Inak povedané, nič už nebráni stíhaniu aktérov zavlečenia Kováča ml. alebo zmareného referenda. Pravdu a mená chce počuť aj Anna Remiášová.

Remiášová je pripravená obrátiť sa na súd

Matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová je šťastná, že konečne skončila etapa Mečiarových samoamnestií. "Verím, že ľudia boli za posledných 20 rokov unavení zo mňa aj z mena Remiáš. Snaha dať priechod spravodlivosti trvala neskutočne dlho. V podstate je to jedna generácia. Ale som šťastná, že sa prelomila bariéra, ktorá blokovala priechod spravodlivosti," vyhlásila.

Remiášová je vďačná každému, kto sa podieľal na zrušení amnestií. "Ako poslancom v NR SR, tak aj sudcom Ústavného súdu SR. Súd to zvládol perfektne a ja som mu za to vďačná," odkázala s vierou, že čestní a nepodplatiteľní sú aj sudcovia, ktorí budú doteraz zablokované kauzy riešiť.

Zároveň si myslí, že súčasné vládne strany robili všetko preto, aby amnestie zrušené neboli, ale napokon podľahli tlaku verejnosti. "Boli donútení urobiť túto zmenu," podotkla. Ak sa podozriví z trestných činov obrátia pre zrušenie amnestií na Európsky súd pre ľudské práva, Remiášová je pripravená urobiť to isté.

Rozhodlo osem sudcov

Na otázku, či má po zrušení amnestií nejaké očakávania od Vladimíra Mečiara, odvetila, aby jej vrátil syna. "To je jediné ospravedlnenie, ktoré od neho beriem. Môj syn nezomrel, bol upálený zaživa. Takto nie sú trestaní ani vojnoví zločinci. Kým nebude nastolená spravodlivosť, dovtedy sa tu budú páchať zločiny," dodala.

Plénum Ústavného súdu SR v stredu 31. mája vydalo verdikt, že aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi, je v súlade s ústavou. K rozhodnutiu pripojili stanoviská k výroku sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok