Bodka za mečiarizmom? Ústavný súd rozhodol o amnestiách

TA3 SITA TASR
31.5.2017 14:42

Zrušenie Mečiarových amnestií z konca 90. rokov parlamentom neporušilo ústavu. Rozhodlo tak osem z desiatich sudcov Ústavného súdu.

Plénum Ústavného súdu potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom ani milosť udelená exprezidentom Michalom Kováčom svojmu synovi neplatia. Po vyše 20 rokoch sa tak môže prípad únosu dostať pred súd.

Parlament po dlhých rokoch márnych pokusov napokon amnestie v apríli zrušil. Po počiatočných problémoch prešiel koaličný návrh, za ktorý hlasovala väčšina opozície aj koalície. Ústavný súd mal v procese rušenia amnestií, ktorý komplikovali právne aj politické problémy, posledné slovo. Musel rozhodnúť do 60 dní od ich zrušenia parlamentom. Zostávalo mu už len posledných niekoľko dní.

Amnestie udelené 3. marca 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom v zastúpení prezidenta SR sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok