Zrušenie amnestií je podľa prezidenta Kisku len prvým krokom

TA3 TASR
1.6.2017 12:40

Zrušenie amnestií po viac ako dvadsiatich rokoch je len prvý krok smerujúci k spravodlivosti. Dôležité bude potrestať páchateľov zavlečenia Michala Kováča mladšieho a vyšetriť vraždu Róberta Remiáša. V súvislosti so včerajším rozhodnutím Ústavného súdu to povedal prezident Andrej Kiska.

Prezident ocenil, že aj na základe toho, že sa ľudia a odborníci spojili, sú Mečiarove amnestie minulosťou. "Ľudia sa spojili a spoločne ako občianska spoločnosť dokázali presvedčiť politikov, ktorí nám roky tvrdili, že sa Mečiarove amnestie nedajú zrušiť, že sa zrušiť dajú," konštatoval.

Zároveň zdôraznil, že Slováci majú veľké očakávania. "Nesmieme dovoliť, aby tak ako pri iných kauzách sa nás za rok, za dva alebo za päť spýtali, ako je možné, že zase nikto nie je odsúdený. To nesmieme dovoliť," uzavrel prezident.

Plénum Ústavného súdu dňa 31. mája potvrdilo aprílové rozhodnutie o zrušení takzvaných Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok