Nehlasoval som zbytočne. Politici reagujú na zrušenie amnestií

TA3 SITA TASR
31.5.2017 15:49

Ústavný súd potvrdil aprílové rozhodnutie parlamentu o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara, ktoré od konca 90. rokov paralyzovali politiku a spoločnosť. Pozrite si reakcie politikov na tento očakávaný verdikt.

Nehlasoval som zbytočne. Politici reagujú na zrušenie amnestií
TASR

V kľúčových témach dokážu komunikovať

Ako uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. Ministerka vyzdvihla, že k zrušeniu amnestií došlo v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom.

„Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko,“ napísala Žitňanská ďalej na sociálnej sieti.

Čierna škvrna na histórii

Opozičná SaS víta rozhodnutie pléna. "Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti," uviedol poslanec Martin Poliačik.

Sulíkovci dúfajú, že pre príslušné orgány bude toto rozhodnutie signálom na vyvinutie maximálneho úsilia, aby po symbolickom geste nasledovali aj spravodlivé rozhodnutia. Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je rád, že Ústavný súd potvrdil zrušenie amnestií a poslanci tak zo seba pri hlasovaní neurobili užitočných idiotov. Kollár to uviedol s tým, že teraz je to už na vyšetrovateľoch a súdoch, aby dospeli k spravodlivosti.     

Podľa jeho slov hlasovaniu v parlamente predchádzala výbušná atmosféra medzi ľuďmi, ktorí si zrušenie amnestií spoločensky vyžiadali. "Vláda nemala inú možnosť, ako pristúpiť k ich zrušeniu. Som preto rád, že sme nehlasovali zbytočne," odkázal. Kollár verí, že sa teraz nebude postupovať podľa hesla "korupcia neexistuje, skutok sa nestal". "Nasledovný postup prejudikovať neviem, ale pevne verím, že kompetentní nepôjdu podľa tejto šablóny," dodal.

Danko je rád, že našli riešenie

Riešenie, ktoré spoločne vládna koalícia pripravila, je podľa premiéra Roberta Fica plne v súlade s Ústavou. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol Fico. Predseda Národnej rady a šéf SNS Andrej Danko rozhodnutie rešpektuje. "Som rád, že koalícia našla riešenie, ktoré potvrdil Ústavný súd," uviedol Danko. 

OĽaNO-NOVA považuje zrušenie nemorálnych amnestií za víťazstvo spravodlivosti. "Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť," uviedli Obyčajní a poďakovanie adresovali aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za ich zrušenie.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na Facebooku vyjadril, že takto sa definitívne potvrdilo, že III. vláda Vladimíra Mečiara bol zločinecký režim.

Boli aj odlišné stanoviská

Plénum Ústavného súdu potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi. "ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.     

K rozhodnutiu pripojili podľa jej slov odlišné stanoviská k výroku Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros. Na otázku o úniku informácie z neverejného zasadnutia pléna pred vydaním oficiálneho stanoviska Ferencová uviedla, že poskytla oficiálnu informáciu a viac sa k ničomu nebude vyjadrovať.  Plénum v súčasnosti tvorí len desať z celkového počtu 13 sudcov z dôvodu nevymenovania chýbajúcich sudcov prezidentom SR Andrejom Kiskom. Tento stav podľa ÚS zvyšuje riziko, že plénum z procesných dôvodov nebude môcť rozhodnúť ani v prípadoch, ktoré majú spoločensky mimoriadne veľký význam, keďže pri hlasovaní o veci nebude dosiahnutá nadpolovičná väčšina.     

Poslanci Národnej rady SR 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok