Ruského hackera môžu úrady vydať do Ruska i USA, rozhodol súd

TA3 TASR
30.5.2017 21:52

Mestský súd v Prahe rozhodol, že údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina môže Česká republika vydať ako do Ruska, tak i do USA. O tom, kam ho napokon vydá, rozhodne minister spravodlivosti Robert Pelikán.

Je zodpovedný za rozsiahly útok

Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právnu moc, informoval server Novinky.cz. Pojednávanie podľa tohto zdroja sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. V sále bolo iba desať miest pre verejnosť, pričom sedem z nich vyhradili pre médiá vrátane svetových agentúr a tri pre rodinných príslušníkov Nikulina.

Nikulina zadržali v októbri v pražskom hoteli v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie. Americký súd ho obvinil z hackerského útoku, krádeže a sprisahania. Podľa televízie ABC je zodpovedný za rozsiahly počítačový útok na sociálnu sieť LinkedIn z roku 2012, píšu Novinky.cz.

Internetové krádeže

Podľa denníka The Guardian má na svedomí aj hackerské útoky na amerických politikov. Server iDnes.cz získal informácie, že sa ho FBI pokúšala prinútiť, aby sa priznal k útokom na Demokratickú stranu počas predvolebnej kampane v USA výmenou za isté výhody.

Rusko zasa Nikulina podozrieva z internetových krádeží. Vlani naňho vydalo zatykač za krádež v roku 2009.
Novinky.cz dodávajú, že Nikulin hackerské útoky poprel, tvrdí, že s počítačom nepracuje, je vyučený automechanik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok