Zistili, kto by mal stáť za celosvetovým hackerským útokom

TA3 ČTK
16.5.2017 09:09

Špecialisti na kybernetickú bezpečnosť našli technický dôkaz o tom, že víkendový globálny útok toxického softvéru WannaCry má severokórejskú stopu. Softvérový parazit nainfikoval počítače viac ako 300-tisíc užívateľov v 150 krajinách zemegule.

Pripisovať autorstvo je predčasné

Stopy vydieračského počítačového programu WannaCry, po ktorého autoroch pátrajú experti z desiatok krajín sveta, možno vedú do komunistickej Severnej Kórey. Uviedli to dve spoločnosti zaoberajúce sa kybernetickou bezpečnosťou, podľa ktorých je síce predčasné pripisovať autorstvo Pchjongjangu, isté indície podobné tým z minulosti však škodlivý softvér obsahuje.

Podľa spoločností Symantec a Kaspersky Lab má jedna z prvých verzií vírusu časť kódu spoločnú s niektorými programami používanými skupinou Lazarus, ktorá je podľa mnohých expertov krycou hlavičkou pre severokórejských hackerov.

Na výkupnom vyzbierali desaťtisíce

"Toto je doposiaľ najvýraznejšia stopa, ktorú sme k pôvodu WannaCry našli," povedal agentúre Reuters softvérový špecialista Kaspersky Lab Kurt Baumgartner. Zistenie počítačových expertov budú preverovať policajti zo 150 krajín sveta, v ktorých bol podľa odhadov program zistený u približne 300-tisíc užívateľov.

Skupine, známej ako Lazarus, je pripisované autorstvo niektorých hackerských útokov, väčšinou s cieľom zarobiť peniaze, okrem iného, krádeže 81-miliónov dolárov z bangladéšskej banky. Vírus, ktorý zabraňuje užívateľovi v prístupe k infikovanému počítaču, a vyžaduje zaplatenie výkupného, ​​sa začal šíriť v piatok. Podľa Bieleho domu zatiaľ zasiahnutí užívatelia na výkupnom celkom zaplatili menej ako 70-tisíc dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok