Nové okruhy či posilnenie online. Predstavili sa kandidáti na šéfa RTVS

TA3 SITA TASR
30.5.2017 15:11

Kto sa stane novým riaditeľom verejnoprávneho telerozhlasu? Veľa napovedalo verejné vypočutie pred mediálnym výborom NR SR, pred ktorý kandidáti na tento post predstúpili. Okrem súčasného šéfa RTVS boli medzi nimi aj iné známe mená.

Prvý bol aktuálny riaditeľ

Na verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS bolo pozvaných deväť kandidátov. Prvý sa postavil pred kamery aktuálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Do piatich rokov chce dosiahnuť, že telerozhlas bude mať až štyri okruhy a expandovať bude aj v online svete.

Svoju predstavu o budúcnosti verejnoprávnej inštitúcie predstavil aj odborník na reklamu Fedor Flašík. Do telerozhlasu by chcel zlúčiť aj agentúru TASR a sľubuje tretí televízny okruh. Televíziu podľa šéfa reklamnej agentúry Michala Ruttkaya ohrozuje štvrtá priemyselná revolúcia, RTVS chce priblížiť mladým.

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník by tiež chcel tri kanály, zdôrazňoval však aj technologické otázky šírenia vysielania a zmeny užívateľských návykoch, ktoré súvisia s digitálnou dobou. Chce tiež návrat k značkám STV a SRo.

Manažér Stanislav Velitzky zdôrazňoval, že moderátori a redaktori RTVS nemajú čo udalosti komentovať, to treba nechať na diváka. Ekonóm, manažér, podnikateľ a bývalý podpredseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Peter Abrahám by chcel pritiahnuť k RTVS mladšiu generáciu a posilniť regionálne správy. Bývalý novinár Richard Dírer chce posilniť RTVS na internete, preferuje zachovanie súčasného modelu financovania. Posledná vystúpila bývalá šéfka TV Markíza Zuzana Ťapáková, ktorá chce posilniť verejnoprávny charakter rozhlasu a televízie "ako šíriteľov kultúrneho dedičstva a etických hodnôt." Chce dať dôraz na minoritné žánre a publicistiku.

Fico odporúča zmenu

Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť v tajnej voľbe už 22. júna a prípadná opakovaná voľba by mohla byť 29. júna. Ani tieto dátumy nemusia byť definitívne. Voľbu generálneho riaditeľa RTVS zaradí do programu nasledujúcej schôdze parlamentu predseda NR SR, upozornil šéf mediálneho výboru. Schôdza NR SR sa začne 13. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie Václavovi Mikovi vyprší päťročné funkčné obdobie na začiatku augusta.

Voľba generálneho riaditeľa RTVS je od začiatku roka častou témou viacerých politických vyhlásení. Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico opakovane vyhlásil, že vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Avizoval, že bude poslancom strany odporúčať, aby sa vo voľbách generálneho riaditeľa RTVS postavili za zmenu na čele RTVS.

Poslanci volia v tajnej voľbe

Vyjadrenie Fica na adresu RTVS skritizovala parlamentná opozícia z OĽaNO a SaS, podľa ktorých má RTVS patriť v prvom rade občanom a nie politikom. Minister kultúry Marek Maďarič, pod rezort ktorého médiá patria, nechcel polemizovať s premiérom cez médiá. Upozornil, že šéfa RTVS volia poslanci v tajnej voľbe a prácu verejnoprávneho média hodnotí Rada RTVS. Maďarič začiatkom roka upozornil, že dôležitou témou pri výbere šéfa RTVS sú financie. „Pretože tí, ktorí sa budú uchádzať o funkciu generálneho riaditeľa RTVS, prídu so svojou predstavou. Ak to budú naozaj ľudia, ktorí poznajú situáciu a ktorí sú profesionáli, tak som presvedčený, že víziu ďalšieho pozitívneho rozvoja budú podmieňovať aj lepším financovaním,“ konštatoval šéf rezortu kultúry.

Kandidáta na pozíciu šéfa RTVS si Maďarič predstavuje „ako človeka, ktorý je dobrý manažér, ktorý má skúsenosti s prácou v médiách, ideálne v rozhlase a televízii“. Financovanie RTVS považuje za kľúčové aj predseda mediálneho výboru NR SR Jarjabek, ktorý tvrdí, že šancu má každý kandidát. Viac ako konkrétna osoba generálneho riaditeľa RTVS je pre Jarjabka „dôležitejšie, ako bude verejnoprávna televízia s rozhlasom financovaná, akým spôsobom sa dohodne koalícia na financovaní. Preto, lebo bez ohľadu na to, kto bude generálnym riaditeľom RTVS, keď nebude vyriešené financovanie, tak to bude zlý riaditeľ“, uviedol to pre médiá 11. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok