Školáčky sa po rokoch v zajatí Boko Haram opäť stretli s rodinami

TA3 TASR
21.5.2017 00:28

Školáčky oslobodené viac ako tri roky po ich únose islamistami na severovýchode Nigérie sa opäť stretli so svojimi rodinami. Slávnostné odovzdanie 82 mladých žien ich príbuzným sa uskutočnilo v nigérijskom hlavnom meste Abuja.

Videozábery z tohto podujatia, ktoré zverejnil na Twitteri asistent nigérijského prezidenta Bashir Ahmad, zachytávajú neskrývané dojatie prítomných, ako aj radosť prejavovanú tancom. K stretnutiu dievčat s rodičmi došlo zhruba dva týždne po tom, ako bolo oznámené ich prepustenie zo zajatia radikálnej islamistickej skupiny Boko Haram. Odovzdanie rodinám sa oneskorilo, keďže oslobodené dievčatá boli vypočúvané bezpečnostnými orgánmi a bolo tiež potrebné overiť ich totožnosť.

Islamisti bojujúci za nastolenie vlastného režimu na severovýchode Nigérie uniesli v apríli 2014 z kresťanskej školy v meste Chibok vyše 200 dievčat. Mnohé z nich boli donútené zosobášiť sa s militantami a otehotneli.

Prípad unesených školáčok šokoval celý svet a do kampane za ich oslobodenie sa zapojili známe osobnosti ako bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová. Ešte vlani v októbri sa Červenému krížu a Švajčiarsku podarilo sprostredkovať vydanie 21 dievčat, aj po najnovšom prepustení zo začiatku mája však zostáva približne 100 nezvestných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok