Som tu šťastná. Jedna z unesených školáčok odmietla prepustenie

TA3 TASR
10.5.2017 10:37

Jedna zo školáčok internátnej školy v nigérijskom meste Chibok, unesených v roku 2014 islamistickou skupinou Boko Haram, mala príležitosť dostať sa v sobotu 6. mája na slobodu, ale zvolila si možnosť zostať s manželom. Informoval o tom v utorok hovorca nigérijského prezidenta Garba Šehu.

Som tu šťastná. Jedna z unesených školáčok odmietla prepustenie
SITA/AP

Niektoré dievčatá zradikalizovali

Hovorca uviedol, že predstavitelia krajiny pôvodne vyjednávali prepustenie 83 dievčat, ale jedno vyhlásilo, že chce zostať. "Jedno dievča sa odmietlo pridať k prepusteným dievčatám," povedal Šehu pre tlačovú agentúru Associated Press. "Dievčina uviedla: Som tu šťastná. Mám manžela."

Ostatné mladé ženy, zadržiavané viac ako tri roky, sa v súčasnosti nachádzajú v nigérijskom hlavnom meste Abuja pri vládnych predstaviteľoch, ktorí dohliadajú na ich opätovné zaradenie do spoločnosti. Vláda zverejnila zoznam mien dievčat a rodičia v meste Chibok, okolo 900 kilometrov severovýchodne od metropoly Abuja, sa pomaly dozvedajú, či sú ich dcéry medzi prepustenými. Dievčatá boli prepustené výmenou za piatich veliteľov Boko Haram, informoval vládny predstaviteľ.

Prepustenie dievčat pomáhal vyjednať Medzinárodný výbor Červeného kríža spolu so švajčiarskou vládou. Dievčatá, ktoré ušli od Boko Haram krátko po hromadnom únose v roku 2014, povedali, že niektoré ich spolužiačky zomreli na choroby. Ďalšie nechceli prísť späť domov, pretože ich únoscovia zradikalizovali.

Samovražedné atentátničky

Obhajcovia ľudských práv majú tiež obavy, že niektoré dievčatá využili militanti z Boko Haram na podniknutie samovražedných bombových útokov, keďže hnutie vedie už osem rokov povstanie proti vláde. Povstanie si vyžiadalo tisíce ľudských životov a približne 1,6 milióna obyvateľov bolo vyhnaných z domovov. Avšak až hromadný únos 276 školáčok v apríli 2014 spôsobil vo svete zdesenie a islamistické hnutie sa tak dostalo do pozornosti svetovej verejnosti.

Prvú skupinu 21 školáčok z Chiboku prepustili vlani v októbri. Sú v starostlivosti štátu, ktorý im poskytuje lekárske služby, posttraumatické poradenstvo a rehabilitáciu. Organizácie na ochranu ľudských práv kritizovali rozhodnutie najprv dievčatá zadržiavať vo väzbe v Abuji.

Vyše desať dievčat z Chiboku je stále nezvestných. Skupina odborníkov na ľudské práva z OSN vyzvala Nigériu a medzinárodné spoločenstvo, aby nezabúdali na obete únosu ešte stále zadržiavané hnutím Boko Haram a aby pracovali na ich prepustení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok