Kaliňák bude dozerať na zlučovanie spravodajských služieb

TASR
31.3.2012 10:44

odpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák bude okrem ministerského postu v rezorte vnútra zastávať aj funkciu podpredsedu vlády, ktorý bude mať v náplni práce bezpečnostné otázky.

Kaliňák bude dozerať na zlučovanie spravodajských služieb

"Jednou z úloh bude určite aj otázka koordinácie spravodajských služieb a predovšetkým dozor v oblasti zlučovania," povedal Kaliňák pre TASR v piatok 30. marca po rokovaní Predsedníctva Smeru-SD.


Strana totiž po skúsenostiach s kontroverznými odpočúvaniami v čase exekutívy exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) avizuje zásadnú zmenu fungovania oboch vojenských spravodajských služieb. Hovorí sa o ich integrácii, prípadne dokonca priradení k SIS. "Bude to predstavené verejnosti, nakoniec, nemáme len tieto tri tajné služby, máme ešte niekoľko inštitúcií, ktoré v rámci pravidiel spravodajstva fungujú," povedal. "Takou organizáciou je napríklad Colný kriminálny úrad alebo kriminálne spravodajstvo v rámci policajného zboru," vysvetlil. Kaliňák v minulosti hovoril o možnosti vybudovať služby v novej forme úplne od základu, akoby "na zelenej lúke".


Cieľom je podľa neho zvýšiť kontrolu, aby kauzy podobné minuloročnému odpočúvaniu novinárov zo strany Vojenského obranného spravodajstva (VOS) nevznikali. "Čiže tam je viacero agend, ktoré chceme zrealizovať a sú práve nadrezortné a celoplošné, takže aby existovala koordinácia a nedochádzalo k žabomyším vojnám, tak to má na starosti podpredseda vlády," dodal.


Ako podpredseda vlády bude Kaliňák aj členom Rady obrany štátu, ktorú vedie premiér. "Do určitej miery to podpredsednícke miesto zodpovedá za akúsi formu národnej bezpečnosti. Bezpečnostný sektor sa v rámci podpredsedníckej funkcie vo vláde bude asi dostávať celý. Je to veľmi dobré aj v rámci koordinácie pri katastrofách a podobných udalostiach," dodal Kaliňák. "V rámci ministerstva vnútra budeme chcieť dobudovať, resp. posilniť práve určité koordinačné centrum, nielen ako 112 v prípade bežných udalostí, ale aj problémov celonárodného charakteru, aby bola schopnosť v nadregionálnom pohľade koordinovať všetky bezpečnostné zložky," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok