Sagan rázne vstúpil do pretekov Okolo Kalifornie: Som na dobrej ceste

TA3 SITA
15.5.2017 08:35

Nemec Marcel Kittel (Quick-Step Floors) sa stal víťazom 1. etapy cyklistických pretekov Amgen Okolo Kalifornie, ktorá sa začala a po 168 km aj končila v Sacramente. Slovenský reprezentant Peter Sagan sa v šprintérske koncovke zavesil na zadné koleso Kittela, ale napokon ho už nepredstihol a skončil na druhom mieste.

Kittel prvý takmer o dĺžku bicykla

Na tretej priečke došpurtoval Talian Elia Viviani z tímu Sky. Slovenský cyklista v drese Quick-Step Floors Martin Velits nefinišoval na siedmom mieste, ako sme pôvodne omylom uviedli, ale skončil až 127. s odstupom 1:19 min. Pred ním sa umiestnili ďalší traja Slováci vo farbách Bora-Hansgrohe v poradí Erik Baška (72.), Michael Kolář (76.) a Juraj Sagan (115.).

"Som rád, že som späť súťažne v Kalifornii. Do záverečného šprintu som dal všetko. Od mojich predchádzajúcich pretekov uplynulo 13 dní a po intenzívnej vysokohorskej príprave nebolo ľahké prepnúť sa do jazdeckého módu. Som však spokojný so svojo formou. Cítim, že som na dobrej ceste do ďalších pretekov," uviedol Peter Sagan podľa webu jeho tímu Bora-Hansgrohe.

Cyklisti v závere etapy, ktorá sa jazdila po takmer úplnej rovine, absolvovali štyri okruhy po 3,5 km v Sacramente. Po nájazde do posledného okruhu boli prekvapujúco na čele jazdci amerického kontinentálneho tímu Rally Cycling, ale neskôr prevzali taktovku cyklisti Quick-Step Floors, ktorých "modrý vláčik" mal za úlohu jediné - pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Marcela Kittela. Nemecký pretekár to napokon zvládol, keď Petra Sagana zdolal takmer o dĺžku bicykla.

sagan-kalifornia_0a000002-4bc5-4a31.jpg

Nie príliš intenzívne tempo

"Krajší štart týchto pretekov sme si ani nemohli želať. Som naozaj šťastný z toho, ako inteligentne a silno si môj tím počínal, aby ma dostal dopredu. Bola to iba prvá etapa a tempo nie príliš intenzívne, čo nie je prekvapenie. Podľa očakávania sa to skončilo záverečným hromadným špurtom," uviedol Marcel Kittel aj na webe Cyclingnews.

Dvojnásobný a zároveň úradujúci majster sveta Peter Sagan od roku 2010 vyhral na západnom pobreží USA 15 etáp a pred dvoma rokmi ovládol toto podujatie ako jeho celkový víťaz. V aktuálnej edícii, ktorá sa začala v nedeľu v Sacramente a má po prvý raz v histórii štatút pretekov WorldTour, je Peter Sagan lídrom tímu Bora-Hansgrohe. Po svojom boku má ďalších troch Slovákov - staršieho brata Juraja ako aj Michaela Kolářa a Erika Bašku. V osemčlennej zostave Bora-Hansgrohe figurujú aj poľský vrchár Rafal Majka či austrálsky šprintér Jay McCarthy.

Podujatie Amgen Okolo Kalifornie sa koná v termíne 14. až 20. mája a bude mať o jednu etapu menej ako zvyčajne, čiže sedem. Začalo sa v Sacramente a vyvrcholí v Pasadene. Súčasťou diania je aj individuálna časovka v okolí Big Bear Lake (24 km) či obávané stúpanie na Mt. Baldy (1964 m), čo bude horská koncovka 5. etapy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok