Macron môže zamiešať karty aj v blížiacich sa parlamentných voľbách

TA3 TASR
12.5.2017 08:54

Francúzsky konzervatívny politik a primátor mesta Bordeaux Alain Juppé je podľa najnovšieho sociologického prieskumu najvhodnejším kandidátom na funkciu premiéra vo vláde, ktorú zostavuje novozvolený prezident Emmanuel Macron.

Macron môže zamiešať karty aj v blížiacich sa parlamentných voľbách
SITA/AP

Najviac hlasov získal Juppé

Vyplýva to z výskumu verejnej mienky inštitútu Odoxa pre spravodajský portál France Info. Prieskum zistil aj to, že osoba budúceho premiéra bude až pre tri štvrtiny Francúzov určujúca, ako budú hlasovať v júnových parlamentných voľbách.

Účastníci prieskumu mali spomedzi desiatich navrhovaných kandidátov vybrať trojicu pre nich najprijateľnejších uchádzačov o funkciu premiéra. Spomedzi nich najviac hlasov respondentov dostal bývalý minister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorého preferuje 26 percent opýtaných. Druhým najčastejšie vyberaným bol Francois Bayrou (22%); nasledoval Jean-Yves Le Drian (19%) a Jean-Louis Borloo (18%).

Juppého ako premiéra preferujú voliči strán Republikáni a Národný front. Voliči ľavice dávajú prednosť exministrovi obrany Jeanovi-Yvovi Le Drianovi a Francoisovi Bayrouovi. Sympatizanti Macronom založeného hnutia Vpred! by chceli za premiéra Le Driana, pričom Alain Juppé u nich skončil až na siedmom mieste.

Víťazstvo mu zmarila aféra

Meno predsedu novej francúzskej vlády by malo byť známe v pondelok 15. mája - deň po tom, ako sa Macron ujme úradu hlavy štátu.

Juppé sa v primárkach konzervatívcov uchádzal o kandidatúru v prezidentských voľbách. Stranícke hlasovanie však vyhral Francois Fillon, ktorého jasné šance na víťazstvo vo voľbách zmarila aféra okolo podozrenia zo zneužívania verejných financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok