Expremiér dostal ťažkú ranu. Macronovo hnutie ho odmietlo

TA3 TASR
11.5.2017 19:35

Bývalého francúzskeho premiéra Manuela Vallsa odmietli zaradiť do zoznamu kandidátov hnutia novozvoleného prezidenta Emmanuela Macrona - Republika vpred! (REM). Ide o ťažkú ranu pre kedysi populárneho politika, o ktorom sa svojho času uvažovalo aj ako o možnom budúcom prezidentovi Francúzska.

Valls požiadal o zaradenie na kandidátku hnutia, ale generálny tajomník strany Richard Ferrand uviedol, že jeho žiadosť bola zamietnutá. Jedným z dôvodov bolo aj to, že Valls je v politike už tri volebné obdobia za sebou a Macronovo hnutie hľadá nové tváre. Ferrand dodal, že hnutie REM ale nepostaví svojho vlastného kandidáta vo volebnom obvode Evry južne od Paríža, v ktorom kandiduje Valls, uviedla agentúra AP.

Hnutie Republika vpred!  zverejnilo zoznam 428 kandidátov pre júnové voľby do Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu. Polovicu kandidátov tvoria ženy a 95 percent z nich nepôsobilo v doterajšom Národnom zhromaždení.

Priemerný vek kandidujúcich je 46 rokov a v zozname je aj niekoľko nezamestnaných a študentov. Hnutie REM dostalo viac ako 19.000 žiadostí od ľudí, ktorí prejavili záujem o kandidatúru, uviedol jeho generálny tajomník Ferrand. Zverejnenie zoznamu kandidátov je súčasťou Macronovho plánu dostať do francúzskeho parlamentu nové tváre a nové nápady, ako to avizoval aj počas predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok