Ako prežiť Trumpa? Známy profesor z Yale spísal 20 rád

TA3 ČTK
11.5.2017 12:21

Profesora univerzity v Yale Timothyho Snydera natoľko znepokojilo zvolenie Donalda Trumpa, že na svojom facebookovom profile zdieľal zoznam "20 ponaučení z dejín 20. storočia alebo Ako prežiť Trumpovu Ameriku". Nájdeme medzi nimi také pokyny ako "staraj sa o svoj jazyk", "ver v pravdu" alebo "nebuď servilný".

Ako prežiť Trumpa? Známy profesor z Yale spísal 20 rád
SITA/AP

Z pravidiel sa stal bestseller

Snyderov zoznam si na sociálnych sieťach rýchlo získal popularitu a vytlačili ho aj v rozšírenom, vreckovom vydaní. Na Amazone sa dostal na zoznam bestsellerov.

Historik sa dostal do povedomia najmä v súvislosti s ukrajinskou krízou. V roku 2013 u nás vyšla jeho kniha Krvavé krajiny: Európa medzi Hitlerom a Stalinom, v ktorej opisuje najväčšiu demografickú a humanitárnu katastrofu ľudských dejín na území dnešného Poľska, Ukrajiny, Bieloruska a pobaltských štátov. Necelé dve desaťročia stačili, aby tu v dôsledku politiky dvoch menovaných vodcov zahynulo štrnásť miliónov ľudí.

Snyder často verejne vystupoval s prednáškami o ukrajinskej kríze - okrem iného aj na pôde Karlovej univerzity v Česku. "Mojím zámerom bolo čo najrýchlejšie a najekonomickejšie sprostredkovať, ako chápem zmenu režimu v negatívnom zmysle, teda prechod od demokracie k autokracii," povedal historik.

Skutočný, nevirtuálny osobný život

"To, k čomu tu dochádza a čo nás znepokojuje či prekvapuje, sa už odohralo v nedávnej minulosti v iných krajinách. Ale Američania sa od toho úplne odstrihli. Stali sa oveľa provinčnějšími, než bývali predtým. Podľa môjho názoru by prezieravá vláda nemala tlač napádať, ako sa to dnes stáva, ale skôr podnecovať mladých, aby sa rozhodli pre prácu v žurnalistike," uviedol okrem iného Snyder.

Vo zverejnených tézach Timothy Snyder ďalej čitateľov nabáda, aby bránili inštitúcie - tlač, súdy. Aby pamätali na profesionálnu etiku, ak politici zlyhávajú. Varuje pred ich nacionalistickým slovníkom. Nabáda ku spoločenskosti - v najbližšom okolí i za hranicami svojej krajiny.

Snyder zdôrazňuje aj skutočný, nevirtuálny osobný život. Želá si, aby ľudia pamätali na charitu. Vyjadruje sa k noseniu zbrane. Nabáda k odvahe všeobecne a k pokoju vo vyhrotených situáciách. V rôznych súvislostiach znovu a znovu skloňuje dôležitosť čítania. V jednom z bodov nabáda k vyprataniu všetkých elektronických prístrojov zo spálne, a dokonca pripája krátky zoznam vhodných kníh pred spaním. Na prvom mieste uvádza Moc bezmocných Václava Havla, na druhom román 1984 George Orwella.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok