Prvá dáma Česka sa vo väznici stretla s vrahom Kajínkom

TA3 ČTK
10.5.2017 16:20

Manželka prezidenta Miloša Zemana Ivana sa stretla v rýnovickej väznici s doživotne odsúdeným vrahom Jiřím Kajínkom. Na Twitteri o tom informoval prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Prezident v apríli uviedol, že vážne uvažuje o milosti pre Kajínka, pretože nie je úplne presvedčený o jeho vine.

Prvá dáma Česka sa vo väznici stretla s vrahom Kajínkom
ČTK

S Kajínkom sa manželka prezidenta stretla v rámci oficiálnej návštevy Libereckého kraja. Väznica Rýnovice v Jablonci nad Nisou bola jednou zo zastávok jej cesty. "Väznicu si prezrela, zaujímala sa o jej chod a stretla sa so zamestnancami aj s odsúdenými a porozprávala sa s nimi," uviedla pre ČTK hovorkyňa Väzenskej služby ČR Petra Kučerová.

 

Kajínek bol odsúdený roku 1998 na doživotie za dvojnásobnú nájomnú vraždu a pokus o vraždu. Zeman po nástupe do funkcie previedol právomoc na konanie o milostiach na ministra spravodlivosti, čo ale podľa skoršieho vyjadrenia hovorkyne ministerstva Terezy Schejbalovej nebráni tomu, aby prezident o milosti rozhodol sám. Zeman sa už v roku 2013 vyjadril v televízii Prima pre obnovu konania v Kajínkovej kauze a o dva roky to zopakoval. Vlani uviedol, že si vyžiadal Kajínkov spis, ale vtedy ešte hovoril, že milosť Kajínkovi nedá.

Kajínek nikdy nepriznal vinu a súdy viní z predpojatosti a vykonštruovaného procesu. V prípadu sa objavili nezrovnalosti aj nové svedecké výpovede. Traja ministri spravodlivosti podali sťažnosť na chyby pri vyšetrovaní Kajínkovej kauzy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok