Zeman zvažuje udelenie milosti najznámejšiemu českému väzňovi

TA3 ČTK
6.4.2017 16:19

Český prezident Miloš Zeman vážne uvažuje o tom, že udelí milosť Jiřímu Kajínkovi, ktorý bol odsúdený na doživotie za dvojnásobnú nájomnú vraždu a pokus o vraždu. Podľa prezidenta je Kajínek vo väzení dlho a o jeho vine existujú pochybnosti.

Zeman zvažuje udelenie milosti najznámejšiemu českému väzňovi
SITA/AP

Vyslúžil si potlesk

Zeman to povedal na stretnutí s obyvateľmi v meste Čáslav v rámci návštevy Stredočeského kraja. "Povedal som, že vážne uvažujem, ale to znamená dosť," povedal Zeman, keď sa na miestnom námestí ozval potlesk.

Pripomenul, že pri nástupe do funkcie prezidenta požiadal vtedajšiu ministerku spravodlivosti Helenu Válkovú o preskúmanie Kajínkovho procesu tak, aby bol z plzenského súdu preložený inam. "Pani ministerka Válková bola medzitým odvolaná, takže k tomu nedošlo," dodal Zeman.

fo01354863_0a000002-50da-62fb.jpg

Kajínek žiada obnovu procesu

Kajínek svoju vinu nikdy nepriznal, políciu obvinil z vykonštruovaného procesu a súd je podľa neho zaujatý. V dôsledku mediálneho záujmu sa v prípade objavili mnohé nezrovnalosti, neskôr aj nové svedecké výpovede.

Traja ministri spravodlivosti podali sťažnosť na chyby pri vyšetrovaní. Kajínek žiada o obnovu procesu, zatiaľ čo iní svedkovia ho obviňujú z manipulácie verejnej mienky a zo zastrašovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok